Server WikiLeaks byl odpojen, teď mění adresy

Washington – Server WikiLeaks, který tento týden začal zveřejňovat americké diplomatické depeše, byl dnes ve čtyři hodiny ráno odpojen od své domény wikileaks.org. Zrušení služeb pro WikiLeaks zdůvodnil poskytovatel domény EveryDNS tím, že server byl terčem řady elektronických útoků, které začaly ohrožovat systémy EveryDNS. Server WikiLeaks chvíli fungoval na adrese wikileaks.ch, po několika hodinách byl ale i z ní odpojen a stěhuje se do Německa, Nizozemska a Finska. Dostupný je nyní na adresách wikileaks.nl, wikileaks.de a wikileaks.fi a stále i přímo na IP adrese. Francouzské úřady se souběžně snaží znemožnit působení WikiLeaks ve Francii.

„WikiLeaks.org se stal terčem několika útoků distribuovaného odmítnutí služby,“ sdělil EveryDNS v tiskové zprávě. Tyto útoky ohrozily stabilitu infrastruktury EveryDNS.net, která zajišťuje přístup k téměř 500 000 dalším webovým stránkám," doplnil poskytovatel domény.

Při útoku typu distribuovaného odmítnutí služby je cíl zaplaven takovým množstvím dat, jako by si stránku v jednu chvíli otevřelo obrovské množství uživatelů. Cíl útoku je kvůli tomu odstaven od internetu. První vlně takových útoků server WikiLeaks čelil v neděli krátce před avizovaným zveřejněním první části ze čtvrt milionu amerických diplomatických depeší.

EveryDNS upozornil WikiLeaks 24 hodin předem, že mu přestane poskytovat doménu, kterou měl server zdarma. WikiLeaks podle EveryDNS porušil licenční podmínky, které stanovují, že jeho činnost nesmí ohrozit poskytování služeb ostatním uživatelům.

Portál WikiLeaks byl několik hodin nedostupný, poté začal nouzově fungovat na adrese  http://213.251.145.96/. Krátce po 10:00 zástupci serveru prostřednictvím sociální sítě Twitter sdělili, že „WikiLeaks se stěhuje do Švýcarska“. Zároveň zveřejnili novou doménu se švýcarskou koncovkou. Švýcarská Pirátská strana dnes oznámila, že doménu wikileaks.ch vlastní ona, a vyjádřila radost nad tím, že může WikiLeaks podpořit. Po několika hodinách byl ale portál odpojen i z této domény a nyní je dostupný na německé, nizozemské a finské adrese. Jednu z adres poskytla Pirátská strana v Německu.

Wolfgang Dudda z německé Pirátské strany:

„Momentálně se odehrává kybernetická válka. Jsou používány všechny technické prostředky k umlčení WikiLeaks.“

Od chvíle, kdy WikiLeaks začal zveřejňovat americké diplomatické depeše, je to pro server už druhá technická komplikace. Americká společnost Amazon.com ve středu přestala portálu poskytovat prostor na svých serverech. WikiLeaks proto přesunul svá data do Švédska.

Assange: Jde mi o život

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange a jeho kolegové si jsou vědomi ohrožení svých životů a chovají se podle toho. Assange to prohlásil v dnešním online rozhovoru se čtenáři britského deníku The Guardian. Skrývá se zřejmě ve Velké Británii a Švédsko na něj vydalo mezinárodní zatykač kvůli podezření ze sexuálních deliktů. Assange však tvrdí, že původcem obvinění jsou americké tajné služby.

Julian Assange:

„Hrozby vůči našim životům jsou veřejně známé, ovšem my podnikáme příslušná preventivní opatření v rozsahu, jakého jsme schopni, jestliže máme co do činění se supervelmocí.“

Vydáno pod