Rusko chce zlepšit ochranu novinářů

Moskva - Rusko zpřísní tresty za útoky na novináře. Návrh zákona už je ve Státní dumě. Za vraždu a zmrzačení má hrozit až 15 let vězení, za kladení překážek v práci dva roky. Moskva se tak rozhodla po brutálním napadení reportéra deníku Kommersant Olega Kašina. Podle ochránců práv je ale nový zákon zbytečný. Stačilo by, aby se úřady snažily pachatele dopadnout a potrestat. Každý měsíc je v Rusku napadeno v průměru pět novinářů. Zavražděno jich letos bylo osm.

Oleg Kašin dostal před měsícem přes 50 ran železnou tyčí a dnes může mluvit o zázraku, že žije. Útočníci mu zpřeráželi ruce, nohy, čelist a lebku. První rozhovor dal známému novináři Leonidu Parfjonovovi z ruské televize. „Po tom, čím jsem prošel, jsem si nedovedl představit, že bych teď mohl být v takové kondici. Lékaři mluví o zázraku. Za dva týdny mi doslova vrátili všechno, co jsem měl dřív,“ odpověděl Kašin na otázku, jak se měsíc po útoku cítí.

Oleg nepochybuje, že útok souvisí s novinařinou. Není si jistý, kdo ho napadl. Nepřátel mohl mít hodně. Psal o kontroverzní dálnici přes moskevský les i extremistické mládeži. „Jsem zvědavý na výsledky vyšetřování, abych pochopil, co jsem narušil a jak se tomu příště vyhnout. O tohle už podruhé nemám zájem,“ říká zbitý novinář.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

K blogu se vrátil hned. Probral se z kómatu a zjistil, že je ve světle reflektorů. Připadal si jako Gagarin. Celebritou být ale nechce. Přeje si zůstat normálním novinářem.

Z kómatu se probrali i jeho kolegové. Solidarita, kterou případ vyvolal, je vzácná. Ruská média dávno přestala být čtvrtou velmocí. Za to, že si jich společnost tak málo váží, mohou kromě státu i sami novináři. „Když zabili Annu Politkovskou, mnozí novináři říkali – no, ona vlastně nebyla novinářka, ale ochránkyně práv. Dělala Čečensko a tam já nelezu. To se mě netýká. Totéž říkali, když zabili Natálii Estěmirovovou. Ale najednou to byl reportér Kommersantu a všichni si uvědomili, že se to může stát i jim,“ uvažuje Taťána Lokšinová z organizace Human Rights Watch.