Který prezident je ten pravý? Ptají se v Pobřeží slonoviny

Abidžan - Situace v Pobřeží slonoviny se vyostřuje. Podle volební komise minulou neděli zvítězil ve volbách opoziční kandidát Alassane Ouattara. Uznala ho OSN, Evropská komise i západní mocnosti. Ústavní výbor ale pro údajné podvody zrušil statisíce hlasů a potvrdil tak vítězství dosavadního prezidenta Laurenta Gbagba. Srážky stoupenců obou politiků na sebe nedaly dlouho čekat.

Jedna země a dva prezidenti. Jeden vzešel z voleb, druhému prezidentské křeslo přiřkl jeho vlastní ústavní výbor. „I ve Francii vložil Napoleon korunu na svou vlastní hlavu, aby v tom zabránil jinému vládci, papežovi. Jsem povinen bránit svrchovanost své země,“ brání své jednání Gbagbo.

Jenže statisíce lidí jsou jiného názoru a vyšly ho dát najevo do ulic, kde se střetávají s vládními přívrženci. „Potřebujeme legitimně zvoleného prezidenta. Z téhle situace máme strach,“ říká přívrženec Alassana Ouattary.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Tábor staronového prezidenta odmítá vyklidit pozice. Když mise Spojených národů odmítla potvrdit vítězství Laurenta Gbagba, pohrozili zástupci vlády jejím šéfům deportací. „Nenecháme si diktovat od civilních zaměstnanců Spojených národů. Jejich mise nám má pomoct ven z krize, ne se vměšovat do našich vnitřních záležitostí. To si dovolili naposledy, jinak je okamžitě vykážeme ze země,“ vzkázal velvyslanec Pobřeží slonoviny při OSN Alcide Džedže.

Za staronovým režimem stojí armáda, Alassana Ouattaru zase podporují ozbrojenci z bývalých povstaleckých skupin. Zabránit hrozícímu krveprolití a vyřešit situaci přiletěl do hlavního města v neděli bývalý jihoafrický prezident Thabo Mbeki. Ten dojednal mezi oběma stranami příměří už během občanské války v roce 2003. Na nynější misi ho vyslala Africká unie. Na letišti v Abidžanu podle agentury AFP Mbekiho přivítali jihoafričtí diplomati, za místní úřady se prý nikdo nedostavil. Mbeki by se měl sejít s oběma rivaly.

Laurent Gbagbo
Zdroj: ČT24