Řecká policie našla skrýše se zbraněmi, zadržela 17 lidí

Atény – Řecká policie zadržela po nálezu zbraní ve skrýších v okolí Atén sedmnáct lidí. Po razii v šestnácti domech po celém Řecku nezjistili policisté, že by nalezené zbraně měly spojitost s krajně levicovou teroristickou skupinou Sekta revolucionářů, na kterou původně padlo podezření. Nejméně dva ze zadržených jsou ale údajně členy skupiny, která si říká Konspirace ohňových buněk a je obviňována ze zakládání požárů, kladení výbušných náloží i z rozesílání balíčků s výbušninami evropským politikům a velvyslanectvím. Další lidé byli zatčeni kvůli nezákonnému držení zbraní.

Ve skrýších byly samopaly Kalašnikov, poloautomatické zbraně a revolvery. „Třináct zbraní, které jsme dosud našli, nemají spojitost s teroristickou činností. Vyšetřování pokračuje a odhalené skutečnosti jsou prošetřovány,“ řekl agentuře Reuters mluvčí řecké policie Thanasis Kokkalakis.

Řecko má za sebou dlouhou historii levicového násilí včetně občanské války ve 40. letech. V posledních letech činnost radikálů vzrůstá, například v roce 2008 poté, co policisté zabili nezletilého, jejich protesty na několik týdnů ochromily řeckou metropoli.

Od počátku nepokojů uplynou v příštích dnech dva roky. I zahraniční investoři budou následující týden bedlivě sledovat, zda se protesty k tomuto výročí policii opět nevymknou kontrole. Socialistická vláda kromě toho, že bojuje se závažnou dluhovou krizí, slíbila potlačit levicové bojůvky. Přestože letos bylo pozatýkáno přes 20 jejich členů, podle expertů je vzhledem k volné struktuře organizací prakticky nemožné je vymýtit.