Jižní Korea zahájila ostrými střelbami další velké manévry

Soul - Jižní Korea dnes mohutnou ostrou dělostřelbou zahájila další velké vojenské cvičení, kterým chce demonstrovat, že se nenechá zastrašit severokorejskými incidenty. Cvičení, které má trvat pět dní, začalo současně na 29 různých místech, včetně ostrovů ve Žlutém moři, ležících těsně u námořní hranice s komunistickou KLDR.

Cvičení odstartovalo ostrými střelbami válečných lodí i pozemních baterií. Severní Korea dnes jihokorejské cvičení odsoudila, vojenská cvičení prý ukazují, že Soul chce vyvolat válku. Situaci na Korejském poloostrově s napětím sledují i Čína a Spojené státy. Prezidenti obou zemí dnes ve vzájemném telefonickém rozhovoru vyjádřili obavy, že se situace může vymknout kontrole. Obama v telefonu vyzval Peking, aby spolupracoval s USA a aby odsoudil jednání Severní Koreje. 

O situaci na Korejském poloostrově dnes budou také jednat ministři zahraničí Jižní Koreje, USA, a Japonska. Schůzku svolala americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Manévry se konají jen několik dní po skončení společného námořního cvičení Jihokorejců s Američany. Tyto společné námořní manévry byly považovány za demonstraci síly, jež měla podle Washingtonu mít odstrašující efekt pro Severní Koreu.

Koncem listopadu Pchjongjang ostřeloval jihokorejský ostrov Jonpchjong. Při tomto incidentu, který vyvolal ve světě velké rozhořčení, přišli o život dva jihokorejští vojáci a dva civilisté. Jižní Korea poté zesílila obranu svých ostrovů v oblasti - posílila počet tamních vojáků a vybavila je raketomety a protiletadlovými střelami.