Rusové a Poláci spolu začnou nanovo

Varšava – Polsko-ruské vztahy by měly začít nanovo. Řekl to polský prezident Bronislaw Komorowski na tiskové konferenci konané během návštěvy ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva ve Varšavě. Medvěděvovu cestu vidí Komorowski jako možnost pro restart oboustranných vztahů, které jsou poznamenány dlouhou společnou historií, v níž nebyla vždy jen světlá místa. Podle Medvěděva musejí Poláci i Rusové znát pravdu o těžké minulosti obou zemí.

Medvěděv v rozhovoru pro polský týdeník Wprost ještě před cestou řekl, že si přeje, aby se rusko-polské vztahy změnily k lepšímu. Zároveň vyzval Poláky, aby uvěřili, že se Rusko mění.

Varšavu a Moskvu v minulých letech dělil kromě jiného záměr Spojených států vybudovat v Polsku a Česku část amerického protiraketového systému. USA ale loni od tohoto plánu ustoupily. Moskva tvrdila, že starý americký projekt protiraketové obrany byl namířen proti Rusku. Minulý měsíc Medvěděv přijal pozvánku NATO k tomu, aby se jeho země podílela na spolupráci na protiraketové obraně.

Pravdu potřebují znát Poláci i Rusové

Citlivým bodem vztahů mezi Varšavou a Moskvou je katyňský masakr, při kterém tajná sovětská policie NKVD před 70 lety zavraždila tisíce Poláků. Rusko sice dělá vůči Polákům vstřícná gesta - ruský parlament minulý týden schválil prohlášení o vině stalinského režimu za postřílení tisíců polských zajatců v katyňském lese a ruská strana předává Polsku podklady z vyšetřování masakru -, Varšava by si ale přála více. Chce, aby Moskva odtajnila všechny archivní materiály ke Katyni a aby rehabilitovala oběti masakru. „My, samotní Rusové, musíme nahlédnout na to, co se v naší zemi dělo. Nedokážu si představit, že bychom měli něco v této souvislosti zatajit, protože ač ta pravda bude bolestná, bude pravdivá pro Poláky a o to cennější pro Rusy,“ řekl dnes ve Varšavě prezident Ruska.

Nezůstane nic utajeno, slibuje Medvěděv

Na poslední oficiální návštěvě Polska byl v lednu 2002 tehdejší ruský prezident Vladimir Putin. Medvěděv již letos v Polsku jednou byl: v dubnu přijel na pohřeb svého tehdejšího polského kolegy Lecha Kaczyńského. Kaczyński spolu s desítkami představitelů polského veřejného života zahynul 10. dubna při leteckém neštěstí u západoruského Smolensku. Tato letecká katastrofa vyvolala v Rusku vlnu soucitu s truchlícími Poláky.

Vyšetřování nehody probíhá podle ruského prezidenta podle dohod. Současně dodal, že nebude existovat žádný dokument, který by měl něco utajit. „Nedokážu si představit, že by Rusové a Poláci měli dojít ve vyšetřování k odlišným závěrům,“ uvedl Medvěděv na tiskové konferenci.

Moskva sice tvrdí, že pro zdárný průběh vyšetřování dělá maximum, ale Varšava to hodnotí rozpačitě. Polská vláda by uvítala urychlení vyšetřování, ale především by chtěla, aby Rusko konečně vydalo černé skříňky. „Důležité jsou rovněž dokumenty o stavu smolenského letiště, kompletní stále nejsou i zprávy o identifikaci obětí,“ říká mluvčí polské generální prokuratury Mateusz Martyniuk.

Před prezidentským palácem v centru Varšavy na Medvěděva čekala i skupina demonstrantů, kteří drželi mimo jiné transparenty s nápisy „Smolensk - chceme pravdu“. Téměř osm měsíců po smolenské katastrofě část Poláků věří v různé spiklenecké teorie ohledně jejích příčin. Protesty jsou naplánované i na jiných místech Polska.

  • Oběť masakru v Katyni autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1557/155618.jpg
  • Dmitrij Medvěděv na pohřbu Lecha Kaczyńského zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1585/158453.jpg
  • Vrak polského letadla na smolenském letišti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2156/215520.jpg