Čtyři laureáti dnes převzali alternativní Nobelovy ceny

Stockholm – Osobnosti a sdružení obhajující lidská práva a chránící přírodu ve třetím světě dnes večer ve Stockholmu převzali tak zvané alternativní Nobelovy ceny. Ty uděluje švédská nadace Ceny za správný život (Right Livelihood Award) a její čtyři letošní laureáti žijí v Nepálu, Nigérii, Brazílii a Izraeli. Ceny jsou dotované v přepočtu pěti miliony korun, laureáti se o ně dělí. Nemohou je použít pro osobní účely, ale musí je investovat do činnosti, za niž byli oceněni. Laureáti převzali ocenění čtyři dny předtím, než budou předávány oficiální Nobelovy ceny.

„Je na čase, aby celý svět pochopil, že jakákoli škoda způsobená planetě přímo způsobí ohrožení budoucnosti každého obyvatele,“ řekl při přebírání ceny nigerijský ekolog Nnimmo Bassey. Vyzval také k sestavení mezinárodního tribunálu pro zločiny proti klimatu.

Alternativní Nobelovu cenu založil v roce 1980 na britském ostrově Man švédský milionář německého původu Jacob von Uexküll s cílem ocenit ty oblasti lidské činnosti, na něž oficiální Nobelova cena nepamatuje. Peníze na ni věnoval z prodeje rozsáhlé sbírky známek.

Telefonát Tomáše Sniegoně (zdroj: ČT24)

Letos byli oceněni nigerijský ochránce životního prostředí Nnimmo Bassey, „protože odhaluje lidskou cenu za těžbu ropy“. Šéfem sdružení Friends of The Earth Nigeria je považován za nejrenomovanějšího ochránce životního prostředí v Africe. Jeho činnost se zaměřuje především na obrovské škody vznikající bezohlednou těžbou ropy a dalších surovin v afrických zemích.

V Brazílii působící biskup rakouského původu Erwin Kräutler byl oceněn za své nasazení na ochranu původního indiánského obyvatelstva. Zasazoval se vždy o práva původního indiánského obyvatelstva, o jeho vlastnictví půdy a o lepší zdravotní zabezpečení.

Nepálská organizace Sappros a její zakladatel Šrikrišna Upadhjaja jsou oceněni za úsilí, s nímž vesnickým komunitám v zemi pomáhají bojovat proti chudobě. Učí lidi svépomoci v nouzi, učí je číst a psát, pomáhají se zajišťováním pitné vody a nabízejí takzvané mikrokredity na podporu drobného podnikání.

Čtvrtým oceněným je izraelská organizace Lékaři za lidská práva za „nezkrotného ducha, s nímž bojují za právo na zdraví pro všechny lidi v Izraeli a Palestině“. Sdružuje lékaře obou národností a organizuje zdravotní péči pro lidi, kteří zejména v palestinských oblastech na ni mají jen velmi omezený nebo vůbec žádný nárok.