Čelisti po egyptsku: Úřady bijí na poplach

Káhira - Do Egypta míří američtí odborníci, kteří mají pomoci vyšetřit útoky žraloků u letoviska Šarm aš-Šajch. V neděli tam žralok zabil 70letou Němku, která šnorchlovala 20 metrů od břehu. Předtím už čtyři lidi vážně zranil. V Rudém moři žije několik druhů žraloků, útoky na člověka jsou ale spíše výjimečné. Ekologové místní úřady kritizují, že v obavě z odlivu turistů uspořádaly na mořské dravce nevybíravý hon. Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura už potvrdil, že prodej zájezdů k Rudému moři po útocích žraloků výrazně klesl.

Žralok v neděli sedmdesátileté ženě ukousl levou nohu a pravé předloktí. Turistka zemřela bezprostředně po útoku. Neštěstí se stalo v moři v lokalitě luxusních hotelů Naama Bay. Žraloci tento týden ve vodách u Šarm aš-Šajchu už zmrzačili čtyři turisty z Ruska a Ukrajiny. Egyptský ministr životního prostředí ve čtvrtek oznámil, že byli uloveni dva mořští dravci, kteří zřejmě měli oba útoky na svědomí. Organizace pro ochranu přírody v Hurghadě (HEPCA) ovšem uvedla, že lovci zabili nesprávné dravce a skuteční původci útoků dál volně plavou v moři.

Podle ředitele sinajského úřadu pro ochranu přírody žraloci obvykle na lidi neútočí. Určité poruchy jejich nervového systému ale mohou způsobit, že výjimečně napadnou i člověka. Jiní odborníci se domnívají, že žraloky mohl k břehům vyhnat nedostatek potravy v jejich přirozeném prostředí, kde nadměrně často loví rybáři. Guvernér Jižního Sinaje se domnívá, že dravce mohly ke břehům nalákat zdechliny zvířat shazovaných z lodi převážejících ovce pro muslimský svátek obětí íd al-adhá. Objevily se však i domněnky o komplotu izraelské tajné služby Mossad proti egyptské turistice.

Egypt vyhlásil boj žralokům (zdroj: ČT24)

Češi zatím zájezdy neruší, prodej ale klesá

Egyptské úřady na pláže umístily cedule s varováním, aby se lidé ve vodě nevzdalovali od břehů. Podle agentury AFP bylo koupání zcela zakázáno. Podle Okamury byl zaznamenán pokles prodeje zájezdů k Rudému moři. Na nejbližší období, především svátky, je ale velká část zájezdů vyprodaná. Již koupenou dovolenou přitom lidé zatím neruší.

V letoviscích u Rudého moře je nyní asi 400 českých rekreantů, zájezdů na zimu jsou prodány tisíce. Podle Okamury lidé nemají zákonný nárok na vrácení peněz ani výměnu zájezdu kvůli žralokům. „Jiná situace by byla, kdyby ministerstvo zahraničí prohlásilo oblast za životu nebezpečnou,“ řekl Okamura.

Vydáno pod