Gordon Brown se v pamětech věnuje krachu

Londýn – Bývalý britský premiér Gordon Brown vydává paměti. V knizese ale spíš než politikou zabývá finanční krizí. Obouvá se do nynější britské vlády. Podle Browna její rozpočtové škrty budou považovány za omyl, protože by mohly omezit obchod s Čínou a Indií.

Brown se zaměřil ve své knize na finanční krizi, která vypukla na podzim 2008. Považuje ji za největší výzvu své premiérské kariéry. Brown rozhodl jako předseda britské vlády o záchraně britských bank. Inspiroval tak i další země. 

„Za 20 let před krizí se vyvinul nový globální finanční systém, který byl z velké části neregulovaný. Ve světě plném rizika, ve kterém byly nadměrné finanční odměny na úkor kapitálu, jež banky potřebovaly, jsme vytvořili zcela nový ekonomický fenomén: kapitalizmus bez kapitálu,“ napsal Brown. 

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Před vydáním knihy kritizoval Brown nynější vládu konzervativců a liberálních demokratů, která oznámila razantní rozpočtové škrty a zdůvodnila to dědictvím po labouristech. „Jak ukázala 30. léta, ortodoxní ekonomické názory, které jsou dnes oslavovány, budou velice rychle považovány za velké omyly dějin,“ uvedl Brown v rozhovoru s listem The Guardian v narážce na ekonomickou krizi 30. let. 

Gordon Brown

Byl deset let britským ministrem financí a tři roky premiérem, po letošních volbách zůstal jen řadovým poslancem a přestěhoval se domů do Skotska, kde napsal knihu Beyond Crash (Po krachu).

Brown se obává, že opatření nynější vlády budou mít negativní vliv na vzdělanost a technologie, které Západ bude potřebovat v obchodě se zeměmi, jako jsou Čína a Indie. „Pokud se nadcházející desetiletí nemá stát obdobím 'úpadku Západu', pak Evropa a Amerika musejí změnit kurz… a připravit se na to, aby mohly využít příští velkou globální výzvu - vzestup spotřeby v Asii,“ uvedl Brown.

Letos se s pamětmi bývalých předních světových politiků rotrhl pytel. Knihu vydal bývalý britský premiér Tony Blair, americký exprezident George Bush i bývalý ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.