EU viní české úřady z homofobie. Kvůli měření penisů

Brusel - Agentura Evropské unie pro lidská práva viní české úřady z homofobie. Žadatelům o azyl, kteří tvrdí, že jsou homosexuálové, prý byla prováděna takzvaná falometrie, tedy měření průtoku krve v penisu při zobrazení sexuálních výjevů. Podle nejnovější zprávy agentury jde o porušení jednoho z článků evropské charty základních práv, která zakazuje mučení a ponižující zacházení. Falometrii přestaly české úřady při řízení o udělování azylu užívat letos na jaře, při zkoumání sexuální orientace se už používají jiné metody.

Před soudem v Německu vyšlo najevo, že Česko používá – zřejmě jako jediný stát EU – tuto kontroverzní metodu. Jeden z íránských žadatelů o azyl si tam na použití falometrie stěžoval. Jeden z výzkumníků, kteří připravovali zprávu o homofobii v EU, poté kontaktoval české ministerstvo vnitra, a to potvrdilo, že kontroverzní metody skutečně využívá.

Podle mluvčího mnisterstva vnitra Vladimíra Řepky bylo vyšetření vždy provedeno se souhlasem žadatelů, někteří z nich o něj prý sami požádali. „Podle informací ministerstva vnitra může být použití falometrie navrženo v případě, že jednotlivec žádá o azyl kvůli své homosexualitě a při pohovoru s ním se objevily nesrovnalosti,“ uvádí zpráva unie.

K falometrii české úřady přistoupily u osob pocházejících z oblastí, kde je aplikováno islámské právo šaría, případně ze zemí, kde je homosexualita přísně trestána. Podle Řepky byl osobám, u kterých byla vyšetřením zjištěna homosexuální orientace, udělen azyl.

„Tito žadatelé o azyl pravděpodobně zažili ponižování kvůli své sexuální orientaci, a proto je může nutnost odhalit své nejintimnější pocity obzvlášť stresovat,“ říká mluvčí Agentury EU pro lidská práva Blanca Tapiová.

České úřady jednotlivé žadatele o azyl údajně informují o podrobnostech procedury, na kterou dohlíží profesionální sexuolog, a žádají i jejich písemný souhlas. Ministerstvo vnitra přesnou statistiku užití této metody nevede. Odhaduje ale, že se tomuto vyšetření podrobilo méně než 10 lidí.

EU: Výsledky testů jsou pochybné

Pokud se uprchlík odmítne falometrii podrobit, znamená to pro něj podle agentury EU značnou komplikaci při získávání azylu. V případě, že při výjevech heterosexuálního sexu neprokáže žádné známky vzrušení, Češi jej považují za homosexuála, což jej přiblíží zisku azylu. Podle agentury EU jsou nicméně takové závěry pochybné, stejně jako samotná metoda. Ta mimo jiné nemá žádný smysl v případě, že jde o jedince s bisexuální orientací.

Falometrie je metoda, jejíž počátky sahají do 50. let minulého století. Vyvinul ji český psychiatr a sexuolog Kurt Freund, který takto vyšetřoval právě sexuální orientaci.

Vydáno pod