Ruské děti se učí udávat

Moskva - Ruská tajná služba nabádá děti, aby udávaly teroristy. Ve Volgogradu si nechala natočit seriál instruktážních kreslených filmů v duchu sovětských agitek. A nejen děti v nich vyzývá k poslušnosti a k ostražitosti. Vymyslela ho ruská tajná služba, aby připravila děti na nebezpečí terorismu. Veršované spoty se inspirovaly sovětskou agitkou.

Kluk z ruského seriálu narozdíl od většiny jeho kreslených kolegů ze Západu nezlobí. Nezná sprostá slova, poslouchá rodiče i strážníka a všechno podezřelé hned hlásí.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Přijde synek k tatínkovi
a zvědavě se ho ptá:
"Co je, tati, hodně dobré
a co ty bys potrestal?"

Kdybys náhodou znal pána,
co schovává někde zbraň,
najdi honem tátu s mámou
a hned pověz jim to naň.

Táta s mámou dobře vědí,
kam je třeba zavolat.
Pána najdou, pak ho zatknou –
město může klidně spát!

Občané, buďte bdělí!

Mezi lidmi si zatím filmy vysloužily jen pozdvižené obočí. Bloggeři píší o čekistech, kteří vychovávají k udavačství. „Výzvy k ostražitosti nemají žádný efekt a vedou jen k podezřívavosti. Neučí děti odlišovat cizince od teroristů, člověka, který přijel za prací ze střední Asie, od islámského teroristy. Jen ponoukají lidi, aby slídili za ostatními a hlásili to tajné policii,“ říká odborník na ruské tajné služby Andrej Soldatov.

Snímky vyhrožují neposlušným - kdo se neřídí pokyny strážce zákona, mohl by navždy zmizet - tak jak se to děje některým odpůrcům režimu, dodávají ironicky kritici. „Nemusí se nám líbit některé momenty s politickým kontextem. Například snímek vyzývající k poslušnosti se nedá vyložit jednoznačně. Ale obecně, aby děti přemýšlely o nebezpečí a poradily se s rodiči, to není špatné,“ uvažuje dětský psycholog Alexander Šadura.

Filmů je pět a bavit se na nich mohou zatím jen obyvatelé Volgogradu, kde policie kampaň rozjela. Kreativci z dílny FSB už chystají další díly, které chtějí šířit i jinde v Rusku. Vysílat by se měly nejen v televizi, ale i na ulicích nebo v hromadné dopravě.

  • Ruský instruktážní seriál pro děti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2165/216431.jpg
  • Ruský instruktážní seriál pro děti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2165/216432.jpg