Dnes se předává Nobelovka, Čína blokuje zahraniční zpravodajství

Oslo/Stockholm - V norském Oslu dnes proběhne slavnostní předání letošní Nobelovy ceny za mír. Jejímu laureátovi Liou Siao-poovi a členům jeho rodiny čínský režim ale neumožní cenu převzít. Disidenta poslal na jedenáct let za mříže a jeho manželku drží v domácím vězení. Cenu tak nejspíš nepřevezme nikdo, podle pravidel na to totiž mají právo jen nejbližší příbuzní laureátů. Čína rovněž zablokovala přístup na několik zahraničních zpravodajských serverů a televizních stanic, včetně CNN a BBC. Účast na ceremoniálu odmítlo kromě Číny dalších osmnáct zemí. Předávat se budou i další Nobelovy ceny, ty ale budou předávány ve švédském Stockholmu. Ceremoniál Nobelova výboru nabídne ČT24 živě ve 13:00.

Když 8. října letošního roku udělil norský výbor Nobelovu cenu míru čínskému disidentovi Liou Siao-poovi, bylo to Číně velice proti srsti. Jedním z následků je i to, že se slavnostních ceremoniálů, které proběhnou v norském Oslu a švédském Stockholmu, laureát Nobelovy ceny za mír nezúčastní. Čínský režim mu totiž znemožnil cestu do Evropy. Židle pro laureáta Nobelovy ceny míru tak bude prázdná teprve podruhé v historii.

Převzetí letošní Nobelovy ceny za mír tak bude jen symbolické. Čínský laureát si totiž odpykává jedenáctiletý trest za sepsání takzvané Charty 08 usilující o změnu na čínské politické scéně. Nepomohly ani přímluvy předsedy Nobelova výboru Thorbjørna Jaglanda. To je podle signatáře Charty 08 Čchang Po-šua absurdní chování Číny, které vyplývá z nervozity vlády, jenž je stále více lidmi kritizována.

Cenu tak zřejmě nepřevezme nikdo, protože podle pravidel na to mají právo jen nejbližší příbuzní laureátů. Tím je manželka laureáta Liou Sia, která je však držena v domácím vězení a ceremoniálu se tak také nezúčastní. Kvůli potlačování jejich lidských práv se bude protestovat před čínskými ambasádami po celém světě.

Osobně si ale dnes cenu převezmou laureáti jiných kategorií - například čtyřiasedmdesátiletý peruánský spisovatel Mario Vargas Llosa oceněný za literaturu nebo američan Robert G. Edward za zásluhy ve vývoji umělého oplodnění.

Liou Siao-po
Zdroj: ČT24
Vydáno pod