Valkova vražda je stále zahalena tajemstvím

Bratislava - Slovenská policie nezná motiv vraždy elitního právníka Ernesta Valka ani měsíc od jeho smrti. Na dnešní tiskové konferenci vyšetřovatelé rovněž odmítli informovat o případných podezřelých. Bývalého předsedu československého ústavního soudu zastřelil začátkem listopadu v jeho domě v Limbachu nedaleko Bratislavy neznámý pachatel. Vražda otřásla slovenskými politiky i právnickou obcí a vyvolala vlnu spekulací o příčinách Valkovy smrti.

„Vyšetřovací skupina i prokurátor pracují s několika motivy, pro nás jsou všechny stejně významné. K dnešnímu dni není možné jednoznačně říct, že bychom vygenerovali jeden konkrétní motiv,“ řekl ředitel speciálního odboru generální prokuratury Peter Šufliarsky. Vyšetřovatelé se zabývají i možnou souvislostí vraždy s Valkovou advokátskou praxí.

Policejní prezident Jaroslav Spišiak dnes před novináři doplnil, že kriminalisté v případu vyslechli 42 osob a zajistili 107 stop, které zkoumají experti. Nepotvrdil dřívější informace, že ve Valkově vile byl aceton. Právě na zápach této těkavé látky v domě si právník údajně stěžoval v posledním telefonátu. Média po vraždě spekulovala, že pachatel mohl dostat aceton do domu zvenčí například komínem či větracími otvory, aby zápach Valka přinutil otevřít okno. To by vrahovi umožnilo střílet na oběť zvenku.

V minulosti se rovněž objevily spekulace, že vyšetřování se začíná zužovat na případ směnek plynáren SPP, které podnik i vláda považují za neplatné. Připomínaly rovněž spor o vyplacení vysoké částky státní loterijní společností Tipos soukromé firmě; do obou případů se Valko v minulosti jako právník zapojil.

Vydáno pod