Rwanda zveřejnila dokumenty o genocidě

Kigali - Rwandská vláda zpřístupnila archiv dokumentů týkajících se genocidy, při které byly v roce 1994 zabity statisíce lidí. Písemnosti, fotografie a zvukové nahrávky získané od obětí i agresorů byly zveřejněny ve spolupráci s britskou nevládní organizací Aegis Trust. Do archivu je možné nahlédnout v novém informačním centru, které bylo otevřeno u památníku genocidy v hlavním městě Kigali. Část z nich mohou zájemci najít také na internetových stránkách.

Rwandská vláda se snaží po krvavých konfliktech obnovit zemi i její pošramocenou pověst. Prezident Paul Kagame nedávno v rozhovoru pro belgický tisk ujišťoval Rwanďany žijící v exilu, že se do země mohou beze strachu vrátit.

Genocida ale stále zůstává ožehavým tématem. Podle zpravodaje stanice BBC zákony nedovolují zpochybňovat verzi rwandské vlády a Kagame je viněn z toho, že zákony spojené s genocidou používá k potlačení opozice.

Během rwandské genocidy zmasakrovali příslušníci většinového kmene Hutuů za tři měsíce na 800 000 menšinových Tutsiů a desetitisíce příslušníků vlastního etnika. Zločiny spáchanými během nepokojů se zabývá Mezinárodní trestní tribunál pro Rwandu, který odsoudil na doživotí například vůdce jedné z rwandských povstaleckých skupin Désirého Munyanezu. Váleční zločinci byli v souvislosti s genocidou souzeni také u jiných evropských a afrických soudů.