Rakouská policie zatkla chorvatského expremiéra

Záhřeb – V Rakousku byl dnes zatčen bývalý chorvatský premiér Ivo Sanader. Chorvatsko na něj ve čtvrtek vydalo mezinárodní zatykač poté, co opustil zemi. Sanader je podezřelý z korupce. Expremiér byl zadržen na dálnici nedaleko Salcburku. Ve čtvrtek už média v Chorvatsku spekulovala, že se v Rakousku pokusí ukrýt už proto, že má také tamější občanství a založil si tam konzultační firmu Prima Consulting.

Záhřebský soud uvalil ve čtvrtek večer na Sanadera dokonce třicetidenní vyšetřovací vazbu, odůvodněnou možností útěku. To ale bylo v době, kdy už byl expremiér pryč. Sanaderův advokát Mate Matić tvrdil, že jeho klient odjel jen na služební cestu, která byla dlouho dopředu plánovaná, a že má v úmyslu se do tří dnů vrátit.

Sedmapadesátiletého Sanadera vyšetřuje parlamentní výbor v souvislosti s kontroverzním prodejem kontrolního podílu státní rafinerie INA maďarskému ropnému a plynárenskému koncernu MOL. Ten odkoupil od chorvatské vlády v roce 2003 čtvrtinový podíl INA a o čtyři roky později zvýšil svůj podíl na 47 procent. To je údajně více, než vlastní Chorvatsko. Výbor nyní zjišťuje, proč byla INA vůbec privatizována a proč maďarská firma získala kontrolu nad jednou z největších chorvatských společností.

Sanader byl předsedou chorvatské vlády do loňského července, kdy z funkce odstoupil. Jeho strana Chorvatské demokratické společenství (HDZ) letos v lednu svého někdejšího šéfa ze svých řad vyloučila.