Advokátka Assange očekává obvinění klienta ze špionáže

Washington - Advokátka Juliana Assange, zakladatele serveru WikiLeaks uveřejňujícího důvěrné americké diplomatické depeše, očekává, že američtí prokurátoři jejího klienta brzy obviní ze špionáže. Jennifer Robinsonová televizi ABC News v Londýně řekla, že obvinění proti Assangeovi bude vzneseno velmi brzo, ale neposkytla žádné další podrobnosti. Mluvčí americké justice se k výroku Robinsonové odmítla vyjádřit.

Americká justice nyní zkoumá, které obvinění, včetně porušení zákona o špionáži, by mohlo být uplatněno v případě serveru WikiLeaks, jenž veřejnosti zpřístupnil již stovky hlášení amerických diplomatů z celého světa.

Americký generální prokurátor Eric Holder tento týden prohlásil, že prokurátoři zkoumají zákon o špionáži, na jehož základě by mohli Assange případně obvinit. „To je samozřejmě něco, co by mohlo hrát svoji roli, ale máme k dispozici i další předpisy, další nástroje,“ řekl v pondělí Holder novinářům.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Robinsonová řekla ABC News, že prokurátoři se domnívají, že Assange jako vydavatele WikiLeaks chrání právo na svobodný projev podle prvního dodatku ústavy.

Assange je nyní v britské vazbě, kde se ocitl na základě švédského zatykače. Obvinění švédských úřadů ze znásilnění, sexuálního obtěžování a nedovoleného nátlaku odmítá. Někteří právní experti soudí, že pro Obamovu vládu bude obtížné stíhat WikiLeaks nebo Assange, který má australské občanství, za špionáž. Některé americké zákony ovšem usnadňují stíhání lidí za nepovolené prozrazování určitých důvěrných informací.

Dokumenty WikiLeaks jsou v bezpečí atomového krytu

Server Wikileaks je noční můrou vlád na celém světě. Kvůli možným snahám tajných služeb zaútočit na jeho servery, jsou data uložena ve švédském datovém centru Pionen - pod více než třiceti metry skály a za 40centimetrovými pancéřovými dveřmi, které odolají i výbuchu bomby.

Ve švédském datovém bunkru si člověk připadá jako v klasické bondovce. V prostoru visí železné lávky a na šest tisíc serverů dohlíží obsluha z prosklené kukaně zavěšené pod stropem. Nechybí ale ani zeleň, umělé vodopády a akvárium s mořskou vodou.

Za čistým designem ale tepe moderní síť se zdvojenými až ztrojenými systémy. Každý kabel má své dvojče a datové centrum nerozhodí ani výpadek proudu. Ten totiž vyřeší agregátory ze starých německých ponorek. Centrum Pionen si ale Julian Assange nevybral náhodou. Ve Švédsku totiž není zveřejňování depeší trestné, a tak na jeho servery není vyvíjen takový tlak jako třeba ve Spojených státech.