Washington zatlačí na Izrael a Palestinu kvůli míru na Blízkém východě

Washington – Odbourání překážek, které stojí v cestě míru na Blízkém východě, budou nyní hlavním cílem tlaku Washingtonu na Izrael a Palestinu. Uvedla to v pátek americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová s tím, že obě strany musí i přes krach přímých rozhovorů pod patronací USA postoupit kupředu. Byl to první projev o blízkovýchodní situaci poté, co se Spojené státy tento týden rozhodly nepokračovat v přesvědčování Izraele, aby souhlasil s dalším zmrazením výstavby osad na západním břehu Jordánu. To přitom byl hlavní požadavek Palestinců, aby eventuálně souhlasili s pokračováním zkrachovalých přímých mírových rozhovorů.

Šéfka americké diplomacie označila za klíčové problémy otázku hranic a bezpečnosti, problematiku židovských osad, zásobování vodou, problém uprchlíků a také otázku Jeruzaléma. Ten Izrael označuje za své hlavní město a Palestinci doufají, že bude také metropolí jejich budoucího státu. Clintonová zároveň oznámila, že USA hned příští týden do regionu znovu vyšlou svého zvláštního emisara George Mitchella. Opakovala, že americká oddanost izraelské bezpečnosti je silná jako skála, ale zároveň znovu řekla, že USA považují za nezákonnou pokračující výstavbu židovských osad na palestinských územích okupovaných Izraelem po válce v roce 1967.

Hillary Clintonová, americká ministryně zahraničí:

„Spojené státy nebudou pasivním partnerem, budeme pracovat na omezení rozporů a neshod, budeme klást obtížné otázky a očekávat upřímné odpovědi a budeme také přicházet s vlastními návrhy, když to bude nezbytné.“

Spojené státy a mezinárodní společenství nemohou znesvářeným stranám vnutit nějaké řešení, to musí chtít a udělat jedině Izraelci a Palestinci, zdůraznila Clintonová. Přímé izraelsko-palestinské mírové rozhovory jsou přerušeny od konce září, kdy vypršelo původní desetiměsíční moratorium na výstavbu v osadách. USA se snažily přivést Palestince zpět k jednacímu stolu návrhem dalšího tříměsíčního moratoria, k tomu se jim ale Izrael nepodařilo přimět.