Kjótský protokol dostane nástupce

Cancún (Mexiko) – Konference OSN o klimatu v Cancúnu nakonec přece jen vyústila v kompromisní dohodu. Chybí na ní jen podpis Bolívie. Bohaté země kromě jiného slíbily peníze těm chudým a zavázaly se používat šetrné technologie. Jasný a vymahatelný recept na snížení emisí skleníkových plynů ale politici v Mexiku znovu nenašli.

Symbolický záchranný kruh pro celou planetu. I když to dlouho vypadalo, že se cancúnská konference utopí v moři rozporů mezi chudými a bohatými státy, mexické předsednictví nakonec vše zdárně ukočírovalo a pomohlo najít kompromis. „Od začátku jsem říkal, že by v Cancúnu mohlo dojít k zahájení nové éry ve společném boji proti klimatickým změnám a to se nám také podařilo. Je to pro vás všechny triumf a měli byste to tak brát,“ pochvaloval si po skončení konference mexický prezident Felipe Calderón.

Závěrečná deklarace představuje spíš platformu pro další jednání než všeobecnou dohodu, kterou marně hledali delegáti už loni v Kodani. Potřebu dalšího snižování emisí po roce 2012 účastníci uznali, aniž by stanovili mechanismy jak toho dosáhnout. V nic víc ale zjevně nedoufali.

Klimatický kompromis v Cancúnu (zdroj: ČT24)

"Nyní máme text, který sice není dokonalý, je ale dobrým základem, od něhož
se můžeme v budoucnu odrazit," uvedl šéf americké delegace Todd Stern. Ve stejném duchu se vyjádřil i jeho čínský protějšek Sie Čen-chua, který ale neopomněl dodat, že budoucí jednání budou tvrdá.

Čína a USA, jež produkují nejvíce skleníkových plynů, zřejmě budou stát v centru dalších jednání na konferenci v jihoafrickém Durbanu. Úspěchem mexických jednání je podle odborníků alespoň částečná dohoda, na kterou předběžně přistoupily i státy, jež při jednáních kladly největší odpor.

Norbert Röttgen, německý ministr životního prostředí:

„Myslím, že dnešek je pro mezinárodní ochranu klimatu velkým úspěchem. Vytváří se důvěra, podnikají se konkrétní kroky, dochází k pokroku. Jsme velmi spokojení.“

Delegáti odsouhlasili i vytvoření tzv. Zeleného klimatického fondu, do kterého by měly průmyslově vyspělé státy přispívat ročně sumou sto miliard dolarů. Peníze mají pomoci chudým zemím řešit důsledky změn klimatu, předcházet odlesňování a rozvíjet ekologicky šetrnější technologie. Dozor nad čerpáním z fondu připadne Světové bance.

„K prvním krokům, které jsme učinili v Kodani, jsme teď přidali několik dalších. Neměli bychom ale samozřejmě zastírat, že cesta před námi je ještě pořád plná překážek,“ komentovala závěry cancúnské konference eurokomisařka pro boj se změnami klimatu Connie Hedegaardová.

Podle kritiků se však vlády na této cestě vlečou trestuhodně pomalu, zatímco obětí klimatických změn rapidně přibývá. Z jejich pohledu je výsledek konference v Cancúnu jen těžko uspokojivý.