První volby v samostatném Kosovu – Hashim Thaçi podle průzkumů vítězí

Priština – Kosovo dnes prožívá předčasné parlamentní volby, první od roku 2008, kdy někdejší srbská provincie jednostranně vyhlásila samostatnost. Hlasování ovšem už poznamenaly drobnější incidenty. Západně od Mitrovice napadli neznámí útočníci základnu sil KFOR, na níž mohou volit kosovští Srbové. Přímo v Mitrovici úřady objevily výhružný dopis, který odrazoval Srby od účasti ve volbách. Podle průzkumů odvolivších vyhrála Demokratická strana Kosova (PDK) premiéra Hashima Thaçiho s 31 procenty hlasů. Její bývalý koaliční partner, Demokratický svaz Kosova (LDK), získal 25 procent.

Poslední parlamentní volby se v Kosovu konaly v listopadu 2007. Jako vítěz z nich tehdy vyšla Demokratická strana Kosova (PDK) bývalého povstaleckého velitele kosovských Albánců a současného premiéra Hashima Thaçiho. Právě on stál za odtržením Kosova od Srbska. Dnešní předčasné volby jsou považovány nejen za test křehkého politického systému Kosova a jejich výsledek může významně ovlivnit očekávané přímé rozhovory se sousedním Srbskem.

U obce Zubin Potok v severním Kosovu, nedaleko etnicky rozděleného města Mitrovice, začali v noci neznámí útočníci střílet na - v té době prázdnou -základnu dánských sil KFOR. Ostřelování poškodilo budovy základny, nikdo nebyl zraněn. Srbská radikální skupina Bílí orli zase dnes výhružným dopisem odrazovala kosovské Srby od účasti ve volbách. Skupina v něm uvedla, že „nedovolí, aby se albánské volby uskutečnily,“ a „zhorší život“ všem, kdo se hlasování zúčastní. Bílí orli také vyhrožovali členům jednotek NATO a evropské civilní mise EULEX, které označili za kolaboranty s kosovskými Albánci. 

Hashim Thaçi

„Kosovo dnes volí evropskou budoucnost, evropské Kosovo, liberalizaci vízového režimu, členství v NATO, integraci do EU a OSN.“

Demokratická strana Kosova (PDK) Hashima Thaçiho, vítěz posledních parlamentních voleb,však tehdy nedisponovala většinou v zákonodárném sboru, a proto přibrala do vlády ještě Demokratický svaz Kosova (LDK). Nyní se očekává, že nad svým koaličním partnerem Thaçiho strana těsně zvítězí. Obě strany v kampani slibovaly ekonomické zotavení, snížení osmačtyřicetiprocentní nezaměstnanosti a boj proti korupci.  

V částech Kosova, kde převládají etničtí Srbové, se dnes neotevřelo několik volebních místností. Volební komise proto vyslala do těchto míst lidi s přenosnými urnami, které navíc doprovázeli a chránili policisté. Volební komise předpokládá, že celková účast bude vyšší než před třemi lety, kdy se hlasování zúčastnilo 40 procent obyvatel Kosova. Komise také uvedla, že první údaje naznačují, že kosovští Srbové ani přes výzvy radikálů hlasování zcela nebojkotují.