Trhli se od „diktátora“ Assange a založili OpenLeaks

Washington - Skupina bývalých spolupracovníků Juliana Assange se chystá spustit konkurenční projekt OpenLeaks. Ten má být demokraticky kontrolovaný a odpolitizovaný. Server má anonymním zdrojům umožnit, aby mohly informovat veřejnost o choulostivých vládních, firemních či náboženských materiálech. Za vznikem nového serveru stojí bývalí spolupracovníci Juliana Assange, kteří nesouhlasí s tím, jakým způsobem nakládá s citlivými informacemi, které získal, a proto od něj odešli.

Podle CNN za OpenLeaks stojí Daniel Domscheit-Berg, který WikiLeaks opustil v září. Fungoval tam coby tiskový mluvčí a podle všeho byl i Assangeovou pravou rukou. Projekt se má rozjet během dneška. Na stránkách openleaks.org ale zatím visí jen vzkaz, že budou v provozu už brzy. Nový server má shromažďovat už zveřejněné dokumenty, jejich odhalování chce nechat profesionálním novinářům.

Bývalí spolupracovníci zdůvodňují svůj odchod od Assange tím, že prý zakladatel serveru WikiLeaks svou redakční politikou stránky oslabil. WikiLeaks podle nich prý sešel z cesty, kterou se původně vydal. 

Zakladatelům serveru OpenLeaks vadil především „antiamerikanismus a autoritářské tendence“. Podle Daniela Domscheita-Berga se WikiLeaks „příliš soustředil kolem jedné osoby, jeden člověk je přitom mnohem slabší než celá organizace“. Zakladatel nového serveru se dál pustil do Assange: „Když veřejně propagujete transparentnost, musíte sám být transparentní.“

´Odprejskněte´

Další bývalý pracovník serveru WikiLeaks řekl CNN, že když chtěli svou nespokojenost s Assangem řešit, ten jim nevěnoval pozornost. „Nakonec to skončilo hádkou s Julianem o tom, že se chová jako diktátor. Julian mi přitom řekl, že jestli s ním mám problém, tak ať ´odprejsknu´, to teď cituji,“ uvádí Herbert Snorreson.

Mluvčí serveru WikiLeaks Kristinn Hrafnsson nechtěl hádky mezi Assangem a bývalými spolupracovníky komentovat. O záměru spustit novou stránku podobnou WikiLeaks ale ví, a dokonce to schvaluje: „Myslím, že je to skvělý nápad a přeji jim vše dobré.“