Holbrooke po další operaci, jeho stav je kritický

Washington - Zvláštní americký vyslanec pro Afghánistán a Pákistán Richard Holbrooke se v neděli podrobil další operaci srdeční tepny. První zákrok prodělal v sobotu. Jeho stav je stále kritický. Holbrookeovi se udělalo špatně při pátečním jednání s ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. Právě Holbrooke pomohl v roce 95 vyjednat dohody, které ukončily válku v Bosně. Teď je tento devětašedesátiletý diplomat klíčovou postavou jednání o ukončení konfliktu v Afghánistánu.

V pátek se na schůzce s Hillary Clintonovou udělalo Holbrookeovi špatně, skončil v nemocnici George Washingtona, kde mu objevili trhlinu v srdeční tepně. Diplomat proto v sobotu podstoupil náročnou 20hodinovou operaci. 

Hned v neděli ho ale lékaři operovali znovu. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Philipa Crowleyho zůstává Holbrookeův stav kritický. „Jeho rodina je vděčná za podporu a modlitby, které přicházejí od přátel a kolegů z celého světa,“ řekl Crowley. 

„V pátek byl ve velmi vážném stavu, krvácel z tepny. Mnoho lidí by tomu podlehlo, Richard bojuje. Byl jsem s ním v pátek ráno předtím, než se to stalo. Každý, kdo ho zná, ví, jak je houževnatý a nezlomný,“ doufá ve zlepšení stavu poradce amerického prezidenta David Axelrod.

Za uzdravení diplomata se modlí i americký prezident Barack Obama s manželkou, o stav Holbrookea se telefonicky zajímali i afghánský a pákistánský prezident.