Zastřelení lupiči-gentlemani byli Češi jenom zčásti

Berlín – Čtyřicetiletý český lupič, který byl spolu s 48letou manželkou Růženou zastřelen v pátek v Karlsruhe při pokusu o přepadení banky, pocházel z německé rodiny. Uvedl to dnes německý deník Bild s tím, že muž, který se původně jmenoval Johann Kaiser, po svatbě přijal české příjmení své manželky a změnil si křestní jméno na Jaroslav. Mužovým německým původem deník vysvětluje, proč německá policie při hledání lupičů-gentlemanů nepátrala po pachatelích s cizím přízvukem.

Manželská dvojice, která žila v jihočeské obci Dubenec, měla podle německé policie pravděpodobně na svědomí za posledních 15 let na dvě desítky přepadení bank na jihozápadě Německa. Přepadení jim podle vyšetřovatelů vynesla kolem dvou milionů eur. Kvůli tomu, že při nich zpočátku vystupovali velice zdvořile, dostali přezdívku lupiči-gentlemani. Jejich totožnost musí ještě potvrdit testy DNA.

Česká policie k případu zatím uvedla, že ji němečtí kolegové oslovili s žádostí o spolupráci a že tento pár kvůli trestné činnosti v ČR stíhán nebyl. Nevyloučila však, že se při současném vyšetřování zjistí, že se manželé podíleli na dosud neobjasněných zločinech i v Česku. Jihočeská policie nyní v domě manželů provádí několikadenní domovní prohlídku.

„Měli víc štěstí než rozumu,“ soudí o pachatelích Hans-Peter Pott z kriminálky v Karlsruhe, který měl pátrání po lupičích-gentlemanech na starosti. Přestože je několikrát při přepadení zachytily bezpečnostní kamery, dařilo se jim německé policii 15 let unikat. Svým počínáním si podle něj museli být velmi jistí, o čemž nasvědčuje i to, že některé banky vyloupili dvakrát i třikrát. „Ušetřili si tím čas potřebný k obhlížení terénu,“ uvedl jako možný důvod Pott.

„Měli víc štěstí než rozumu.“

Vyšetřovatel Hans-Peter Pott o „lupičích-gentlemanech“

Osudové se jim stalo přepadení s pořadovým číslem 21. V pátek odpoledne při útěku z banky s lupem zhruba 10 000 eur (asi 252 000 Kč) pálili v centru Karlsruhe po zasahujících policistech. Osmadvacetiletou ženu v uniformě přitom těžce zranili na noze, její zdravotní stav se ale lepší a postřelení by nemělo zanechat žádné trvalé následky. Německá policie střelbu opětovala a muže smrtelně zasáhla. Jeho manželka si pak vzala život sama výstřelem do úst, což potvrdily i předběžné výsledky pitvy.

Bild přinesl už v neděli výpověď jejich dvacetiletého syna, který prý netušil, že jeho rodiče zamířili na jihozápad Německa. Řekli mu prý, že jedou za přáteli do Prahy. Neměl údajně ani představu o tom, čím si ve skutečnosti jeho nevlastní otec - toho biologického ztratil přes 15 lety při autonehodě - vydělává peníze. „Vždycky mi říkal, že je bookmaker na sportovní sázky,“ citoval mladíka list.

Bankovní loupež
Zdroj: ČT24