Ruští vojáci mrznou v nových uniformách

Moskva - Až 250 ruských vojáků ze sibiřské posádky Jurga v Kemerovské oblasti prý natolik promrzlo, že museli být hospitalizováni, někteří dokonce v kritickém stavu. Tvrdí to alespoň místní noviny, které vinu za promrzlé vojíny přičítají i nové uniformě od věhlasného módního návrháře Valentina Judaškina. Armáda případ bagatelizuje, onemocněli prý jen jednotlivci a vinu nenese nový stejnokroj, ale nedbalý velitel.

Sdružení matek vojáků podle listu Gazeta Kemerova tvrdí, že mladí obránci vlasti museli v pětadvacetistupňovém mrazu čekat až dvě hodiny ve frontě před jídelnou, než se konečně mohli najíst, a museli spát v nevytápěných halách. Takovou zkoušku mrazem uniforma od Judaškina nezvládla, protože prý hřeje méně než starý stejnokroj.

„Judaškin s tím nemá co do činění, všechno jsou to výmysly,“ zareagoval pobočník velitele 41. armády Jurij Sivochin. „Skutečně chlapec, jehož babička vyvolala celý rozruch, prochladl. Neleží ale v nemocnici, ale na zdravotní rotě, a ne se zápalem plic, ale s kašlem,“ tvrdil. Celkem onemocněla asi stovka vojáků, ale to je prý daň za výchovu mládeže ve „skleníkových podmínkách“, jaké v armádě rozhodně nepanují.  

Vojenští prokurátoři ale v posádce napočítali šedesát vojáků se zápalem plic. Jeden musel být dokonce převezen na jednotku intenzivní péče, protože mu selhávaly ledviny, játra a plíce.

O uniformě se závěry kontroly nezmínily. Ale shledaly pochybení velitele, který zanedbal péči o vojáky za situace, kdy ručička teploměru klesala až ke 40 stupňům pod nulou. O „epidemii zápalů plic“ však podle prokuratury hovořit nelze, ze služby nebyla vyřazena ani setina jednotky.

Judaškin, jehož díla si až dosud mohla dovolit jen smetánka společnosti, naordinoval armádě hotovou revoluci v odívání: vojáci se konečně rozloučí s neodmyslitelnými onucemi a holínkami, námořníci při plavbách do tropů budou moci nosit baseballové čepičky, krátké rukávy a šortky. Návrhář sáhl i po technologických výdobytcích a tkaninách, které neroztrhá ani ostnatý drát. Ale z armády od počátku na návrhářovu adresu zaznívaly kritické hlasy.