Čtyři desítky mrtvých při atentátu na íránskou mešitu

Teherán - Při sebevražedném útoku v jižním Íránu dnes zahynuly asi čtyři desítky lidí, kolem 60 dalších bylo zraněno. Tři atentátníci zaútočili před mešitou v pobřežním městě Čábhár v provincii Sístán a Balúčestán nedaleko pákistánské hranice. Terčem útoku byli šíité, kteří se v mešitě připravovali na smuteční obřady za imáma Husajna. K útoku se přihlásila sunnitská extremistická organizace Džundalláh.

Podle íránské televize jeden atentátník odpálil nálože před mešitou, bomba druhého nefungovala a zranili ho policisté, třetího se podařilo zatknout. Dvě nálože explodovaly v krátkém intervalu za sebou.

Smrt imáma Husajna z roku 680 si svátkem ášúrá v těchto dnech připomíná celá šíitská komunita a rituály vyvrcholí koncem týdne v irácké Karbale.

Džundalláh působí v provincii Sístán a Balúčestán a bojuje za práva sunnitských Balúčů. Stála v minulosti za několika atentáty, které si vyžádaly desítky mrtvých. Sunnité tvoří ve většinově šíitském Íránu desetinu obyvatel, sami Balúčové pouze dvě procenta ze všech etnických skupin v Íránu. Teherán tvrdí, že Džundalláhu poskytuje zázemí Pákistán a podporují ho západní státy, včetně USA. To Washington rozhodně popírá a v listopadu Džundalláh zařadil na seznam teroristických organizací.