Tymošenková stíhána za machinace s emisními povolenkami

Kyjev – Kvůli údajným pochybením při využívání prostředků z prodeje emisních povolenek ukrajinská prokuratura stíhá bývalou ukrajinskou premiérku Juliji Tymošenkovou. Ta dnes byla na generální prokuratuře, v pondělí začnou výslechy. Tymošenková obvinění odmítá a tvrdí, že jde o pronásledování ukrajinské opozice.

Tymošenková při odchodu ze soudní budovy prohlásila: „Právě se ukázalo, že jsem osobně stíhaná za to, že ekologické peníze (tedy výnosy z prodeje povolenek na vypouštění průmyslových škodlivin do ovzduší) směřovaly na penze v době, kdy byla země v krizi.“ To ale podle Tymošenkové není pravda, protože prý peníze z emisních povolenek leží na ministerstvu životního prostředí a jsou vládě k dispozici. 

„Teror proti opozici pokračuje,“ okomentovala obvinění Tymošenková, která je vůdkyní největší opoziční strany Vlast, není poslankyní ukrajinského parlamentu a nepoužívá práva imunity. 

Dnes byl v Kyjevě zadržen bývalý ministr hospodářství ve vládě Julije Tymošenkové Hryhorij Filipčuk, kterého vyšetřovatelé viní prakticky ze stejného prohřešku jako expremiérku. Zadržení Filipčuka následovalo po auditu na jeho ministerstvu, který prý prokázal, že Filipčuk nezákonným způsobem spravoval fondy z prodeje emisních povolenek.