Moskevská policie v pozoru kvůli ohlášeným bitkám

Moskva - Moskevská policie zatkla na tisíc lidí, aby předešla srážkám mezi ruskými nacionalisty a imigranty z Kavkazu. Obě skupiny prý na dnešek plánovaly vyřizování účtů. Situace v ruské metropoli vře od minulého týdne. Impulzem k nepokojům se stala vražda fanouška moskevského Spartaku, kterého v hromadné rvačce počátkem měsíce zastřelil právě přistěhovalec z Kavkazu.

„Situace v Moskvě je nyní klidná a plně pod kontrolou, není žádný důvod se znepokojovat,“ ujistil mluvčí metropolitní policie Viktor Birjukov poté, co se do ulic vydaly 3 tisíce policistů. Ti hlídali především okolí stanic metra Kyjevská a Smolenská, kde mělo dojít ke střetu nacionalistů a přistěhovalců. Policejní těžkooděnci vyklidili okolí Rudého náměstí. Zavřeli také dvě obchodní centra. I když k žádným potyčkám nedošlo, pozatýkali asi tisíc lidí.   

Situace v ruské metropoli vře od vraždy osmadvacetiletého fanouška moskevského Spartaku Jegora Sviridova, kterého v hromadné rvačce počátkem měsíce zastřelil přistěhovalec z Kavkazu. Vrah sedí ve vazbě, ostatní rváči ale byli propuštěni na svobodu. 

V sobotu na Manéžním náměstí pod okny Kremlu několik tisíc fotbalových fanoušků vykřikovalo nacionalistická hesla a v pomstě za kamaráda mlátilo lidi neslovanského zjevu. Policii trvalo několik hodin, než situaci zvládla. Při nepokojích bylo zraněno 32 lidí.