Mezinárodní posádka osedlala Sojuz a míří k ISS

Bajkonur (Kazachstán) - Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu dnes odstartovala kosmická loď Sojuz TMA-20 s tříčlenou rusko-americko-italskou posádkou. Rus Dmitrij Kondraťjev, Američanka Catherine Colemanová a Ital Paolo Nespoli budou na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) pracovat pět měsíců a připojí se k ruským kosmonautům Alexandrovi Kalerimu, Olegu Skripočkovi a americkému astronautovi Scottu Kellymu.

Bezprostřední start lodi proběhl hladce, i když přípravy podle některých komentátorů provázela lehká nervozita. Nedávná havárie ruské nosné rakety Proton, která měla minulý týden vynést na oběžnou dráhu tři ruské navigační družice, stále zůstává v živé paměti. Z dosud neobjasněných příčin se raketa i s družicemi zřítila do Tichého oceánu.

Velitel posádky Dmitrij Kondraťjev:

„Veškeré testy funkčnosti byly dokončeny, všechny výsledky jsou v pořádku.“

I dnešní start doprovázely otazníky. Jejich příčinou byla říjnová nehoda na železnici, při níž byla raketa poškozena cestou z výrobního závodu u Moskvy na bajkonurský kosmodrom. Při manipulaci přišel k úhoně přistávací modul a ukázalo se, že jeho opravu výrobce rakety nestihne. Celý modul byl proto nakonec narychlo vyměněn za nový.

Kosmonauti stráví na ISS pět měsíců a čeká je mimořádně bohatý program. Kromě toho, že přivítají několik nákladních lodí a v únoru možná i raketoplán, oslaví v dubnu na oběžné dráze 50. výročí prvního kosmického letu Jurije Gagarina. V Rusku se proslýchá, že z Bajkonuru ve výroční den odstartuje k ISS speciální raketa nesoucí Gagarinovo jméno. Ke startu mají být pozváni šéfové kosmických agentur z téměř třiceti zemí světa.

Příští rok bude ale pro ruskou kosmickou agenturu důležitý také proto, že po zastavení projektu amerických raketoplánů se ruské sojuzy stanou jediným dopravním prostředkem pro pilotované lety k ISS. Rusko podepsalo s americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) smlouvu až do roku 2014 - v letech 2011-12 bude Američany stát „zpáteční jízdenka“ na ISS se sojuzem 51 milionů dolarů (966 milionů korun), v dalších dvou letech to bude 56 milionů (jedna miliarda korun).

Po spojení Sojuzu TMA-20 s ISS, které má proběhnout v pátek ve 21:12 SEČ, bude na palubě vesmírné stanice šestičlenná posádka složená z kosmonautů ze tří zemí. Zvláštní pozornost novinářů vyvolává Ital Nespoli, se svou výškou 188 centimetrů nejvyšší kosmonaut, který kdy v sojuzech letěl.

Vydáno pod