Putin odpoví v televizi na dotazy občanů. Ale jen těch „vyvolených“

Moskva - V pravé poledne moskevského času začne dnes televizní vystoupení nejpopulárnějšího ruského politika Vladimira Putina. I po přechodu z prezidentského do premiérského křesla zůstal Putin věrný svému zvyku v přímém televizním přenosu odpovídat na otázky občanů. Dotazů se prý už sešlo přes půl milionu. Putina nejspíše čekají i otázky na situaci v Moskvě, kde ve středu večer policie zatkla přes tisíc horkokrevných mladíků, aby zabránila vážnějším srážkám mezi mladými ruskými nacionalisty a přistěhovalci z Kavkazu.

Napětí panuje od nedávné vraždy fanouška moskevského klubu Spartak ve rvačce s Kavkazany, které policie vzápětí propustila na svobodu. Minulou sobotu tisíce fanoušků pod okny Kremlu vykřikovaly nacionalistická hesla a mlátily lidi neslovanského zjevu. Sotva však lze předpokládat, že by premiér dostal opravdu nepříjemné otázky na tělo. Spíše se dá jako v minulých letech čekat pečlivě zrežírované představení, které podle kritiků vypovídá hlavně o sešněrování života země i o nedostatku jiných komunikačních kanálů mezi občany a státní mocí.

Nikolaj Petrov, politolog, Centrum Carnegie:

„Medveděvovi se blíží konec funkčního období a žádné reálné politické ambice ani výhledy do budoucna nepředvedl. Prezidentské poselství se vyvíjelo. U Jelcina převažoval literární žánr odtržený od života, Putin fantasticky vládl detaily.“

Putin bude diskutovat s občany (zdroj: ČT24)

Obyčejní Rusové se na Putina mnohdy obracejí jako na poslední záchranu. Ze statisíců žadatelů však se šéfem vlády může hovořit jen hrstka vyvolených. Předloni premiér stihl zodpovědět 76 dotazů, loni 87. Předloni Rusy dojal tím, že zajistil hezké novoroční svátky chudé holčičce ze Sibiře, loni nechal postavit nový domek babičce, která pomáhala raněným z expresu Moskva-Petrohrad, který vykolejil po teroristickém útoku.

První besedu měl Putin v roce 2001, kdy byl ještě prezidentem. Od roku 2008 odpovídá na dotazy už jako předseda vlády. Za necelé dva roky budou v Rusku znovu prezidentské volby a mnozí věří, že se Putin do Kremlu vrátí. Ze současného vládnoucího tandemu Medvěděv-Putin je to právě premiér, který je ten dominantnější. A z průzkumů vyplývá, že coby premiér je stále tak mocný, jako býval v roli prezidenta.

Ruský premiér Vladimir Putin při televizním vystoupení, během něhož odpovídal na dotazy diváků
Zdroj: ČT24