Tálibán v Afghánistánu oslabil

Washington - Americký prezident Barack Obama dnes potvrdil, že americká armáda se začne z Afghánistánu stahovat příští rok. Bílý dům zároveň tvrdí, že loňské posílení jednotek v Afghánistánu pomohlo oslabit povstalce z al-Káidy a Tálibánu. Říká se to ve zhodnocení americké válečné strategie, které dnes Bílý dům zveřejnil.

„Příliv koaličních vojenských a civilních zdrojů spolu s rozšířením cílených útoků jednotek speciálních sil a s posílením bezpečnostních opatření ve vesnicích oslabily vliv Tálibánu,“ píše se ve zprávě. Nejvíce se prý dařilo bojovat proti povstalcům v provinciích Kandahár a Hílmand. 

Americký prezident Barack Obama ale dnes zároveň mírnil nadšení, podle něj jsou zatím cíle, kterých se podařilo dosáhnout, vratké. Dostat povstalce úplně na kolena prý ještě nějakou dobu potrvá. 

Telefonát Víta Pohanky (zdroj: ČT24)

Zpráva také pozitivně hodnotí postup proti al-Káidě. Podařilo se prý rozbít její vedení sídlící v afghánsko-pákistánském pohraničí. „Nejvyšší představitelé al-Káidy jsou slabší a pod trvalejším tlakem, než kdy byli od svého útěku z Afghánistánu v roce 2001,“ uvádí zpráva. 

Spojené státy vyzývají Pákistán, aby v boji proti povstalcům se spojenci intenzivněji spolupracoval. „Pákistán může a musí udělat více pro to, aby zastavil příliv povstalců přes svou hranici,“ žádal dnes ministr obrany USA Robert Gates. 

Spojené státy přišly s novou strategií v Afghánistánu, která by měla zvrátit dosavadní trend posilování Tálibánu, loni v prosinci. Obama tehdy rozhodl o navýšení počtu amerických jednotek o 30 tisíc, sledovat chtěl ale i civilní strategii, mimo jiné budování státní správy v zemi a podporu tamního zemědělství. V zemi nyní je 140 tisíc spojeneckých vojáků včetně několika stovek českých.

Barack Obama
Zdroj: ČT24
Vydáno pod