WikiLeaks: Fidelova smrt nevyvolá na Kubě změny

Havana - Kubánští exulanti na Floridě mohou dychtivě čekat na skon Fidela Castra, ale američtí diplomaté v Havaně neočekávají, že by jeho smrt vyvolala na komunisty ovládaném ostrově okamžité povstání. Vyplývá to z diplomatických depeší, které zveřejnil server WikiLeaks. Podle jednoho z telegramů, který byl odeslán loni, vyjádřil Fidelův bratr Raúl zájem na zahájení přímého dialogu s Bílým domem. Bylo mu však řečeno, že jednání by mělo být vedeno přes běžné diplomatické kanály.

Hlášení o Castrově zdraví z loňského ledna bylo posláno z americké zájmové sekce v Havaně a bylo klasifikováno jako „tajné“. Podle něj všeobecně konzervativní nátura Kubánců po 50 letech represí v kombinaci se stále živým obdivem k Fidelu Castrovi hovoří proti krátkodobým nepokojům.

Zprávu zřejmě napsal Jonathan Farrar, nejvýše postavený americký diplomat na ostrově ve funkci šéfa zájmové sekce USA při švýcarském velvyslanectví. USA a Kuba nemají formální diplomatické vztahy, které přerušily po revoluci před půlstoletím.

V kabelogramu Farrar vyjádřil očekávání, že kubánská vláda bude s oznámením o smrti Fidela Castra zacházet opatrně, aby obyvatelé pochopili, že jeho bratr Raúl je stále u vesla a spolu s vládou má moc pevně v rukou. Stávající nejvyšší vůdce převzal moc od těžce nemocného Fidela v roce 2006, nejprve dočasně, posléze natrvalo.

Farrar spekuloval o tom, že Castrova smrt by mohla dokonce způsobit pokles počtu Kubánců usilujících o odchod z ostrova, jelikož budou čekat na další vývoj. Masový exodus Kubánců vydávajících se na nebezpečnou plavbu přes Floridskou úžinu by znamenal humanitární katastrofu. Tyto plavby vždycky vyvolávaly ve Washingtonu značné znepokojení.