Irsko musí odškodnit ženu, která nemohla na potrat

Dublin - Irsko musí zaplatit odškodné 15 tisíc eur ženě, které nedovolilo podstoupit interrupci. Rozhodl o tom štrasburský soud pro lidská práva. Podle verdiktu Irsko porušilo právo ženy na potrat, které jí mělo zaručit v případě, že je ohrožený její život. Případ byl v Irsku ostře sledovaný a nejspíš povede ke změně tamních protipotratových zákonů.

Irské zákony potraty dovolují, pokud je život budoucí matky v ohrožení. Jasná definice, kdy je ale možné interrupci podstoupit, neexistuje. A právě to se štrasburskému soudu nelíbí. Soud tak vyhověl stížnosti ženy trpící rakovinou. Otěhotněla neúmyslně a nebyla schopná najít v Irsku lékaře, který by jasně řekl, že je, nebo není v ohrožení života, pokud plod donosí. Nakonec potrat podstoupila v zahraničí.

„Nejasnosti ohledně toho, kdy je potrat legální a kdy ne, staví irské ženy a lékaře do nemožné situace. A čím dříve se toto vyřeší, tím lépe,“ komentuje to ředitelka Britské poradenské služby v těhotenství Ann Furediová.

Irsko musí odškodnit ženu, která nemohla na potrat (zdroj: ČT24)

Irsko podle soudu bude muset ženě, která nemohla podstoupit potrat, vyplatit odškodné 15 tisíc eur (380 tisíc korun). Podle soudu irské úřady porušily právo žalující ženy na zdraví v tom smyslu, jak ho definuje Evropská úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod.

Ústava Irska jako přísně katolické země umělé přerušení těhotenství zakazuje, což bylo schváleno drtivou většinou Irů v referendu z roku 1983 a znovu potvrzeno v roce 1986. Rozhodnutí je ale v rozporu s rozsudkem irského nejvyššího soudu. Výsledkem je podle AP právní vakuum, kvůli němuž se v Irsku jen výjimečně najde lékař ochotný provést interrupci. Dnešní rozsudek by ale mohl být impulsem k případným změnám ústavy.