Tabáková firma Lorillard nabízela dětem cigarety, teď bude platit miliony

Boston - Soud nařídil tabákové společnosti Lorillard zaplatit rodině mrtvé čtyřiapadesátileté kuřačky odškodné ve výši 152 milionů dolarů. Žena před osmi lety podlehla rakovině plic. Porota v Bostonu nejprve nařídila výrobci cigaret zaplatit rodině zemřelé odškodné ve výši 81 milionů dolarů. Jak ale syn mrtvé kuřačky Willie Evans říká, peníze mu jeho matku nikdy nenahradí. Firma podle obvinění nabízela před lety zdarma cigarety mladistvým. Lorillard se proti rozhodnutí soudu odvolá.

„Pokud bych si měl vybrat, raději bych tu měl svou mámu. Chtěl bych vrátit čas, aby jí nikdy coby devítileté dívce Lorillard nenabídli cigarety. Aby se na tabáku nikdy nestala závislou a nezemřela,“ řekl Evans.

Tento týden stejná porota jako před léty nařídila firmě další odškodnění. Evansovi musí zaplatit dalších 71 milionů. Celková částka se tak vyšplhala na 152 milionů dolarů. Evans výrobce obvinil, že zlákal jeho matku na cigarety značky Nešpory. Ty ji nakonec zabily. Firma totiž podle něj v roce 1950 a v 60. letech rozdávala zdarma chudým černošským dětěm vzorky cigaret.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Lorillard ale s obviněním ani s výrokem soudu nesouhlasí. „Verdikt mě zklamal. Hodláme se proti rozhodnutí odvolat,“ prohlásil mluvčí Lorillard Gregg Perry.

Kromě klasických výpovědí si porota před rozhodování prohlédla i nahrávku, kterou pořídila Marie jen několik týdnů před svou smrtí. Lorillard ale říká, že některá z jejích tvrzení byla v rozporu s výpověďmi ostatních.