Japonsko si dá větší pozor na Čínu a KLDR

Tokio - Japonsko zveřejnilo novou obrannou strategii. Jako odpověď na rostoucí vojenskou moc Číny chce posílit jednotky v jižní části země. Hodlá také na svém území rozmístit víc protiraketových systémů Patriot namířených proti případnému útoku ze Severní Koreje. Strategie má určovat japonskou vojenskou politiku příštích deset let.

Japonsko definitivně opouští obranný koncept studené války. Jednotky soustředěné na severu - připravené na útok z někdejšího Sovětského svazu - mají novou prioritu. Hlídat jih, kde země vycházejícího slunce s obavami sleduje rostoucí asertivitu čínského souseda. „Znepokojují nás čínská vojenská cvičení, stejně jako nedostatek transparentnosti v jejích rostoucích výdajích na zbrojení. I to, že jsme letos museli v několika případech proti Číně podat oficiální protest,“ vysvětluje mluvčí japonské vlády Jošito Sengoku.

Tošimi Kitazawa, japonský ministr obrany:

Japonsko mění obrannou strategii (zdroj: ČT24)

Vzájemné vztahy se dramaticky zhoršily v září. U sporných ostrovů ve východočínském moři čínští rybáři narazili do japonského hlídkového člunu. Japonsko teď chce o třetinu zredukovat počty tanků, posílit ponorkovou flotilu a modernizovat letectvo. „Bezpečnostní problémy se v okolí Japonska změnily. Jsou komplexnější a je jich mnohem víc. Zůstaneme ale věrni naší ústavě a obranné politice. Japonsko nikdy nebude vojenským obrem, který ohrožuje své sousedy,“ dodal mluvčí.

Tokio podle analytiků odpovídá na změnu rovnováhy sil v Asii. Za hrozbu stále považuje Severní Koreu s jejím jaderným programem. Hodlá proto posílit svůj protiraketový systém a snížit počet lodí, které rakety nedokáží sestřelit.

Vydáno pod