Chávez bude dál neomezeným vládcem země

Caracas - Venezuelský parlament v pátek schválil zvláštní plnou moc pro prezidenta Huga Cháveze. Prezident ji původně žádal jen na rok s poukazem na „hlubokou krizi“ kvůli katastrofickým záplavám v zemi a na nutnost jednat. Parlament mu ji nakonec přiznal ještě na dalších šest měsíců. Levicový vůdce tak bude prostřednictvím dekretů vládnout do poloviny roku 2012. Opozice v zemi je přesvědčena, že za novými pravomocemi stojí Chávezova snaha posílit svou pozici i přes možný nepříznivý výsledek lednových voleb do parlamentu.

„Zákonodárci přihlédli k návrhům lidí bezprostředně zasažených povodněmi,“ objasnila předsedkyně venezuelského parlamentu Cilia Floresová důvod, proč prezident Chávez opět obdržel zvláštní pravomoci.

Podle viceprezidenta Elíase Jauy je cílem zmocňovacího zákona, aby se pomoci rychle dočkalo 138 tisíc Venezuelanů, kteří jsou postiženi záplavami. Velká voda poškodila v zemi na 250 ulic, 36 mostů, tři přehradní nádrže s pitnou vodou a více než 46 000 hektarů zemědělské půdy.

Chávez si vládne po svém (zdroj: ČT24)

Chávez chce v rámci opatření proti současné krizi zavést vyšší daně z přidané hodnoty. Získanými příjmy chce financovat fond pro výstavbu nových bytů. Dopomoci k tomu by mu měla právě obnovená možnost jednostranně vydávat prezidentské dekrety.

Jde mu pouze o znovuzvolení, tvrdí opozice

Podle opozice se ale nejedná o nic jiného než o Chávezovu „pojistku“ před 5. lednem, kdy se složení stávajícího parlamentu změní v souladu s výsledky nedávných voleb. Chávezovi stoupenci budou mít sice nadále většinu, ale ne dost velkou na to, aby mohli například prosadit některé základní zákony bez vyjednávání s opozicí. Vládnutí pomocí prezidentských dekretů Chávezovi umožní držet opozici stranou legislativního procesu až do kampaně k prezidentským volbám v roce 2012, kdy bude Chávez zřejmě usilovat o znovuzvolení.

Chávez vládne pomocí dekretů více než desetiletí

Je to již počtvrté od Chávezova uvedení do prezidentského úřadu v roce 1999, kdy bude vládnout za pomoci zvláštní plné moci. Takzvaný „zmocňovací zákon“ Chávezovi umožňuje vydávat prezidentské výnosy v celé řadě oblastí včetně státních financí nebo bezpečnostních otázek. Političtí oponenti a americké ministerstvo zahraničí zákon odsoudili jako autokratický.

„Tak nebudou schopni vytvořit jediný zákon, malí Yankeeové,“ vysmíval se podle agentury Reuters Chávez po podpisu zákona opozičním poslancům. Rovněž v pátek venezuelský parlament, ovládaný dosud drtivě stoupenci levicového populisty Cháveze, schválil zákon, který usnadní Chávezově vládě znárodnit banky a sníží jejich zisky. Zákon je součástí širšího balíku zákonů, jejichž cílem je posílení socialismu v zemi.

Hugo Chávez
Zdroj: ČTK/AP/Leonardo Ramirez
Vydáno pod