Poražený Gbagbo požaduje odchod jednotek OSN z Pobřeží slonoviny

Abidžan - Africké Pobřeží slonoviny balancuje na hraně nové občanské války. Dosavadní prezident země Laurent Gbagbo vyzval francouzské vojáky i jednotky OSN, aby okamžitě opustili zemi. Gbagbo odmítá předat moc, přestože v prezidentských volbách před třemi týdny prohrál. Vítěze voleb, Alasana Ouattaru, sice podporuje většina afrických států i mezinárodní společenství, armáda Pobřeží slonoviny ale nikoli. Dvacetimilionová západoafrická země se ještě nezotavila z občanské války, která zemi před osmi lety rozdělila. Bývalí povstalci stojí na rozdíl od armády plně na straně Alassana Ouattary, a tak se ve vzduchu vznáší hrozba, že boje propuknou nanovo.

Prezidentský palác v Abidžanu již deset let patří jednomu muži - Laurentu Gbagbovi. A přestože mu voliči na konci listopadu mandát neobnovili, stěhovat se podle všeho nehodlá. Mezinárodnímu společenství ale dochází trpělivost. „Laurent Gbagbo má svůj osud ve vlastních rukou. Pokud do konce týdne nevyklidí post, který navzdory vůli tamního lidu okupuje, objeví se jeho jméno a jméno jeho manželky na seznamu lidí, proti nimž uplatňujeme sankce.“ Tak zní hlas z Elysejského paláce.

Laurent Gbagbo se ale nedal a dnes vyrazil do protiútoku. „Prezident Pobřeží slonoviny požaduje okamžitý odchod jednotek OSN i podpůrných francouzských jednotek z našeho území,“ tak dnes kontrovala prezidentova mluvčí Jacqueline Obleová. 

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Své pohoršení z vývoje v Pobřeží slonoviny nijak nezakrývají ani afričtí státníci. Někteří z nich dokonce mluví o možném vojenském zásahu.

Raila Odinga, keňský premiér

„Pan Gbagbo musí být donucen k odchodu, i kdyby to vyžadovalo použití síly. On si totiž myslí, že může lidi násilím umlčet a dál nedemokraticky vládnout.“

Krev už ale tento týden tekla, a to když si to příznivci Alassana Ouattary namířili k centrále státní televize, která dokola opakuje, že jediným legitimním prezidentem je Gbagbo. Nicméně cestu jim zkřížily vládní jednotky a nejméně dvacet lidí přišlo o život. 

Důvody krveprolití vysvětluje Guillaume Soro, premiér jmenovaný Ouattarou: „Republikánská garda má ve svých řadách cizí žoldáky, kteří se nerozpakují střílet na neozbrojené civilisty.“ Sám Ouattara je pod permanentní ochranou jednotek OSN v jednom hotelu v hlavním městě Abidžanu.