Afghánistán zasáhli znovu atentátníci ověšení trhavinou

Kábul - Nejméně deset afghánských vojáků bylo dnes ráno zabito při dvou sebevražedných útocích radikálů. V severoafghánském Kunduzu bylo zabito nejméně pět vojáků při útoku čtyř sebevražedných atentátníků. Dva radikálové s vestami napěchovanými výbušninami zaútočili na autobus v Kábulu. Při tomto největším podobném útoku v afghánské metropoli za posledních sedm měsíců zemřelo pět důstojníků a devět dalších bylo zraněno.

Čtyři sebevražední útočníci vnikli do armádního náborového centra v Kunduzu na severu Afghánistánu, a zabili tak nejméně pět příslušníků bezpečnostních sil. Podle guvernéra provincie Kunduz se podařilo svou nálož odpálit nejméně jednomu útočníkovi. Útočníci v Kábulu začali střílet na autobus a byli zabiti dřív, než stačili odpálit své výbušniny, uvedl Chalílulláh Dastjár z kábulské policie. K útoku se přihlásilo fundamentalistické hnutí Tálibán.

Sedmistý voják NATO zemřel v Afghánistánu

Letos už sedmistý voják z mezinárodních sil pod velením NATO byl dnes zabit v Afghánistánu. Alianční mise ISAF podle agentury Reuters bez dalších podrobností oznámila, že vojáka zabila bomba umístěná na silnici na jihu Afghánistánu. Letošek je co do počtu obětí mezi příslušníky mezinárodních sil v Afghánistánu zdaleka nejhorší od roku 2001, kdy byl v zemi svržen Tálibán.

Loni bylo v Afghánistánu zabito celkem 521 zahraničních vojáků, což byl také rekord. V posledních 18 měsících však výrazně stoupl počet vojenských operací proti povstání vedenému Tálibánem. Od začátku války v Afghánistánu bylo zabito celkem 2 270 příslušníků mezinárodních sil. Zhruba dvě třetiny z nich byli Američané.

Vojáci NATO v Afghánistánu
Zdroj: ČT24