Kolumbijští vojáci žádají povstalce o příměří, rozsvítili jim vánoční strom

Bogotá - Kolumbijská armáda připravila povstalcům z hnutí FARC speciální vánoční dárek. Elitní jednotka ozdobila světly 25metrový strom uprostřed džungle na území ovládaném levicovými rebely. Vojáci připojili výzvu ke složení zbraní. Přestože FARC v poslední době přišlo o několik vůdců a hnutí decimují dezerce, stále ovládají rozsáhlá území. Ozbrojený konflikt v Kolumbii trvá už přes čtyřicet let.

Kódové označení: „Operace Vánoce“. Dvě stovky mužů vycvičených k zabíjení míří do oblasti, kde kolumbijská armáda nedávno připravila o život velitele FARC Mono Jojoye. Tentokrát ale členové speciální jednotky bojovat nechtějí. Po čtyřech dnech je operace úspěšně u konce. Podobně chce kolumbijská armáda rozsvítit džungli na dalších devíti místech. Na pětadvacet metrů vysoký strom v pohoří Macarena kolumbijské elitní jednotky umístily tisíce světel a transparent s nápisem „Když mohly Vánoce dorazit až do pralesa, pak i ty se zvládneš dostat domů. Slož zbraně, o Vánocích je všechno možné“.

Marxistické hnutí FARC v uplynulých letech utrpělo několik těžkých porážek a někteří z jeho čelných vůdců byli zabiti. Střety s bezpečnostními silami a policií však pokračují dál.

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)

Kolumbijský voják:

„Přejeme povstalcům šťastné Vánoce. Měli by složit zbraně sami kvůli sobě. Je to pro ně jediné východisko.“

FARC má podle úředních odhadů asi 8 000 bojovníků. Kromě toho v zemi působí ještě další levicová organizace Vojsko národního osvobození, která disponuje asi 2 500 bojovníky. Podle oficiálních údajů se od ledna úřadům v rámci programu amnestie vzdalo 2 411 členů ilegálních ozbrojených skupin. Je mezi nimi prý i mnoho stoupenců FARC.