Důsledky krize a záplav zvedají ceny potravin v Číně

Peking - Dopady hospodářské krize už začínají pomalu ovlivňovat i jednu z největších ekonomik světa. Čína se dlouho chlubila tím, že její hospodářství i přes krizi stále roste. Teď ale zápasí se silnou inflací a hlavně s rostoucími cenami potravin, které jen letos vzrostly v průměru o 11 procent.

Třeba tržnice Kuang-cchaj v jižním Pekingu bývá poloprázdná. Zelináři tvrdí, že ceny lilku, zázvoru nebo česneku vzrostly za posledních šest měsíců o třicet procent. Viní rostoucí inflaci v zemi a spekulaci velkoobchodníků. „Nemůžu nic prodat… Nikdo nenakupuje,“ řekl reportérovi ČT v Číně Tomáši Etzlerovi jeden z místních zelinářů.

Situace se nekomplikuje pouze běžným rodinám nebo prodavačům, ale také třeba provozovatelům restaurací. „Restaurace mi vydělává méně než dřív. Je dražší nakupovat potraviny, takže vydělám méně peněz,“ tvrdí majitel restaurace Li Cung-liang.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Vedle inflace, která je letos v Číně nejvyšší za poslední dva roky, se na růstu cen podepsaly také katastrofální záplavy, které v létě devastovaly úrodné oblasti země. Ceny krmiv pak zvedají i ceny masa. „Zákazníci si stěžují, že je maso drahé. Já ho ale za vysokou cenu nakoupila a musím ho dráž prodávat. Když jdou ceny nahoru, musím zdražovat také,“ stěžuje si prodavačka masa.

Drahé potraviny vedly v minulosti v zemi k sociálním nepokojům. To podle odborníků zatím ještě nehrozí. Podle slov ekonoma I Sien-žunga si i přes růst cen mohou lidé většinou potraviny stále dovolit. „Problémy má asi 10 procent nejchudšího obyvatelstva. Vláda se to snaží řešit,“ dodává ekonom. Peking dočasně zmrazil ceny mnoha potravin a otvírá nouzové sklady. Čínská vláda začala ze státních zásob uvolňovat některé druhy potravin, rýži, olej na smažení nebo cukr. Snížení cen to ale nepřineslo, naopak nadále rostou.