Zalepená ústa - Fidesz si schválil mediální reformu

Budapešť - Maďarský parlament schválil kontroverzní mediální zákon. Od ledna se v zemi sloučí veřejnoprávní rozhlas, televize i státní tisková agentura. Komerční média budou státu povinně odvádět procenta z reklamních příjmů a za nevyvážené zpravodajství hrozí vysoké pokuty. O porušení zákona přitom bude rozhodovat rada složená výhradně z lidí blízkých vládě. Opoziční poslanci ekologické strany LMP si dnes na protest proti zákonu zalepili ústa. Ani vybělené první strany novin ani protesty opozice ale nezabraly.

Média tak mohou být pokutována až 200 miliony forintů, což je přes 18 milionů korun, za nevyvážené zpravodajství. Podle kritiků reformy tak vládní Svaz mladých demokratů (Fidesz) premiéra Viktora Orbána získá kontrolu nad obsahem zpravodajství.

Podle chystaného zákona bude za prohřešky hrozit tištěným médiím a zpravodajským webům pokuta 10 až 25 milionů forintů, rádiím a televizím pak 100 až 200 milionů forintů.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Rozhlas bude nově muset vysílat více maďarské hudby a státní média budou právně vázána vysílat více reklam a méně kriminálních zpráv.

Maďarský list Népszabadság již oznámil, že se chce kvůli normě obrátit na ústavní soud. „To je pojímání médií jako v devatenáctém století, kdy ještě moderní komunikační prostředky jako internet neexistovaly. Je zřejmé, že větší úlohu budou mít blogy a zřejmě bude sehrávat důležitou roli čtení mezi řádky, jako v dobách Kádárova režimu,“ myslí si analytik Zoltán Kiszely. János Kádár byl maďarský komunista a předseda vlády v padesátých a šedesátých letech.

„Takový zákon v Evropě není. Něco podobného je možné jen v zemích bývalého Sovětského svazu nebo v Mongolsku,“ zlobí se novinář Zoltán Kovács.

Zprávy pro všechny veřejnoprávní média bude vytvářet státní agentura. Její šéf přitom jasně naznačil, jakým směrem se má práce ubírat. „Zaměstnanec veřejnoprávního média nemůže být nepřítelem vlády a nesmí zpochybňovat moc svobodně zvoleného kabinetu.“

„Novinář si třikrát rozmyslí, co napíše, protože bude ve hře nejen jeho vlastní existence, ale také existence listu,“ varuje redaktor Dániel Rényi.

Maďarská veřejnost je lhostejná

Maďarská veřejnost je vůči problémům svobody slova zatím lhostejná. Lidé mají spíše ekonomické problémy. Navíc tisku příliš nedůvěřují. „V Maďarsku je důvěra v tisk nejnižší v regionu. Podle jednoho průzkumu Eurobarometru z loňského roku médiím nedůvěřuje až 70 procent lidí,“ informuje analytik Péter Krekó.

Maďarští novináři se však nehodlají vzdát. Od prvního ledna se Maďarsko stane předsedající zemí Evropské unie a média chtějí během těchto šesti měsíců upozorňovat celou Evropu, že v jejich domovině vláda porušuje základní demokratické principy.

Vybělené stránky novin
Zdroj: ČT24
Vydáno pod