Heathrow už otevřelo druhou dráhu

Londýn – Cestovat letadlem po Evropě není snadné. Na dvou největších letištích na kontinentu zůstává výrazně omezen provoz. Správci aeroportů se stále nedokázali vyrovnat s následky silného víkendového sněžení. Ve Frankfurtu nad Mohanem navíc zkomplikovalo leteckou dopravu nové sněžení. Londýnské hlavní letiště Heathrow už otevřelo druhou dráhu. Celkem dnes bylo v Evropě zrušeno na 1 000 letů. Evropská komise kritizovala letiště, že se nedostatečně připravila a šetřila na investicích. Železnice už v Evropě fungují téměř normálně.

Komisař Evropské unie pro dopravu Siim Kallas vyjádřil znepokojení nad rozsahem výluk v provozu hlavních letišť. Vytkl jejich provozovatelům, že se na zimu řádně nepřipravili a nemají plány pro nouzové situace. „Tato situace je nepřijatelná a nesmí se už opakovat,“ prohlásil Kallas v Bruselu. „Uplynulé roky ukázaly, že zimy bohaté na sníh nejsou už ani v západní Evropě nic mimořádného,“ dodal.

Mluvčí EK Helen Kearnsová podle agentury APA upřesnila, že komise si chce představitele letišť pozvat na pohovory. Naznačila, že letecké společnosti možná budou moci soudně vymáhat od provozovatelů letišť náhradu ušlého zisku. Právní detaily se ještě upřesňují, dodala.

Omezený provoz dnes má již čtvrtý den po sobě londýnské letiště Heathrow, i dnes muselo zrušit třetinu plánovaných letů. Večer se tu však otevřela druhá letová dráha, jejíž uzavření mělo za následek zrušení a opoždění stovek letů. Na letišti nadále nocují stovky uvízlých cestujících na přikrývkách, někteří zde strávili už třetí noc. Objevují se stížnosti na nedostatečnou péči o ně a na špatné informace leteckých společností. Poukázky na jídlo nebo ubytování nedostal prakticky nikdo. Další londýnské letiště Gatwick funguje s přestávkami.

Evropská letová služba Eurocontrol dnes uvedla, že v Evropě bylo kvůli sněhu a ledu zrušeno kolem tisícovky letů. V pondělí se podle ní uskutečnilo jen 23 069 letů, což je o 3 000 méně než předchozí pondělí.

U většiny letů je poznámka „kontaktujte svého dopravce“. Lidé tak míří na letiště a nevědí, co mají očekávat. Někteří lidé ze vzdálenějších míst tak nečekaně uvázli v Londýně. „Přijeli jsme před dvěma dny a teď pendlujeme sem a tam přes celý Londýn, abychom zjistili, co se děje,“ postěžoval si jeden z cestujících v přeplněné hale plné zmatených lidí.

Na situaci v Heathrow dnes reagoval osobně britský premiér David Cameron, který nejrušnějšímu evropskému letišti nabídl pomoc armády. Správa letiště však nabízenou pomoc armády s vděkem odmítla.

Na největším německém letišti ve Frankfurtu nad Mohanem byl ráno kvůli dalšímu sněhu pozastaven provoz na čtyři hodiny a lety se zpožďovaly v průměru o pět hodin. Letiště zrušilo na 300 letů z 1 300 plánovaných. Vedle cestujících se však na této vzdušné křižovatce hromadí i mnoho letecké balíkové pošty, které je před Vánocemi vždy mnoho. Letiště Frankfurt proto dočasně přestalo přijímat balíkovou poštu.

Smůlu mají cestující, kteří na svátky chtěli přiletět z Ameriky. Desítky letů jsou zrušené, protože stroje neměly v západní Evropě kde přistát.

Vídeňské letiště Schwechat sice nemá problémy s počasím, přesto na něm uvízly stovky cestujících kvůli omezením na cílových letištích.

Sníh ve Velké Británii zkomplikoval i železniční dopravu. V Německu je naopak železniční provoz plynulý. Tisíce lidí se rozhodly místo letadly cestovat vlaky, ty už po celé Evropě jezdí bez problémů - jsou ale přeplněné. Dálnice zase na mnoha místech blokují dopravní nehody.