Íránský režisér dostal 6 let za natáčení opozičních protestů

Teherán – Íránský filmový režisér Džafar Panahí byl odsouzen na šest let do vězení za to, že natočil film o opozičních protestech po loňských prezidentských volbách. Navíc má na dvacet let zákaz točit filmy, psát scénáře, cestovat do zahraničí a mluvit s novináři. Oznámila to jeho právní zástupkyně. Panahí byl zatčen v březnu, ve vazbě držel protestní hladovku, nakonec byl propuštěn na vysokou kauci.

„Pan Panahí byl odsouzen k šestiletému vězení za účast na shromážděních a za šíření protirežimní propagandy s cílem poškodit íránský systém. Na 20 let má zákaz točit filmy, psát scénáře, cestovat do ciziny a poskytovat místním i zahraničním sdělovacím prostředkům rozhovory,“ sdělila jeho obhájkyně Faríde Ghejratová.

Íránská justice režiséra vinila z protivládní propagandy a podpory opozice. Uznávaný autor, držitel ocenění z filmového festivalu v Cannes, Benátkách nebo Locarnu se kvůli rozhodnutí soudu nebude moct účastnit ani jednašedesátého ročníku festivalu Berlinale, kde měl usednout v porotě.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Džafar Panahí:

„Kdybych nemohl točit, bylo by to jako být zavřený v žaláři.“

Soud rovněž potrestal šesti lety vězení i dalšího íránského filmaře Mohammada Rasulova, který s Panahím spolupracoval. Oba se mohou proti rozsudku odvolat. Panahí nazval obvinění proti němu „vtipem“ a tvrdí, že při protestech byl svědkem bezpráví. Íránské úřady odmítají, že by obvinění proti filmaři byla politická.

Panahí označil obvinění za vtip

Panahí se loni účastnil opozičních demonstrací. Opozice napadla vítězství Mahmúda Ahmadínežáda v prezidentských volbách, volby prý byly zmanipulované. Stovky lidí se proto vydaly v Teheránu do ulic. Při střetech s policií zemřelo kolem 80 lidí. Stovky lidí skončily ve vazbě a nejméně pět z nich režim v tichosti popravil.

Ve vězení je také advokátka Nasrín Sotudíová, která některé členy opozice zastupovala. Čelí obvinění z ohrožení bezpečnosti státu a drží hladovku.

Vydáno pod