Nejdéle sloužící balkánský státník balí kufry

Podgorica – Rezignaci na post předsedy černohorské vlády dnes oznámil Milo Djukanović. Nejdéle sloužící státník na současném Balkánu stál v čele země téměř 20 let, zastával rovněž prezidentskou funkci. Djukanovičova demise není překvapivá, protože v posledních měsících opakovaně prohlašoval, že se chce z politiky stáhnout, aby se mohl více věnovat svému soukromému životu. Odchod zdůvodnil tím, že dokončil svůj úkol, když přivedl Černou Horu blíže ke členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Této malé balkánské zemi Brusel minulý týden v pátek přiznal status kandidáta.

„Zůstávám u kormidla (vládní) Demokratické strany socialistů Černé Hory, což znamená, že budu přispívat k černohorské prosperitě,“ prohlásil odstupující premiér. Za svého nástupce zároveň navrhl současného vicepremiéra a ministra financí Igora Lukšiče. Na tento post ho ale musí ještě potvrdit vedení Djukanovičových socialistů.

Západní diplomaté v souvislosti s Djukanovičovým odchodem hovoří o historickém mezníku. Funkci černohorského premiéra totiž zastával od roku 1991 do roku 1998, poté na čtyři roky usedl do prezidentského křesla a do funkce předsedy vlády se opět vrátil v roce 2003. Z premiérského postu odstoupil v listopadu 2006 a byl poslancem do února 2008, kdy se opět do premiérského křesla vrátil.

Milo Djukanović (48)

- Narodil se 15. února 1962 v černohorském Nikšiči. V 80. letech vystudoval ekonomii na univerzitě v Podgorici (tehdejším Titogradu). Je ženatý, má jednoho syna.
- Premiérem se stal už v lednu 1991 ve svých 29 letech, v té době byl nejmladším předsedou vlády v Evropě; od října 1998 je předsedou Demokratické strany socialistů Černé Hory (DPS ČG). V letech 1986 až 1989 byl členem ústředního výboru Svazu komunistů Jugoslávie.
- Na počátku 90. let byl blízkým spojencem srbského prezidenta Slobodana Miloševiče, kterému vděčil za svůj politický vzestup. V roce 1996 však došlo mezi oběma politiky k roztržce. Poté, co v prezidentských volbách o rok později Djukanović porazil Miloševičova chráněnce Momira Bulatoviče, vyhlásil prozápadní kurz a snažil se o zpřetrhání pout se Srbskem. Tato snaha vyvrcholila v červnu 2006 vyhlášením samostatnosti Černé Hory.
- Opozice mu opakovaně vyčítá napojení na úzkou vrstvu černohorských podnikatelů, kteří bohatli na pašování zboží či pochybných privatizačních projektech. Italská policie ho podezřívala ze spolupráce s mafií, z praní špinavých peněz a pašování tabákových výrobků. Djukanović veškerá obvinění odmítá.