Francie s Německem odmítají vstup Bulharů a Rumunů do Schengenu

Brusel – Francie a Německo dnes oznámily rozhodnutí zablokovat vstup Rumunska a Bulharska do takzvaného schengenského prostoru. V jeho rámci nedochází mezi členskými zeměmi k hraničním kontrolám. Rumunský prezident Traian Basescu rozhodnutí Berlína a Paříže označil za diskriminaci své země. Obě balkánské země usilují o vstup do Schengenu v první polovině příštího roku, pro něj je ovšem potřeba souhlasu všech stávajících členů.

Francie a Německo o svém rozhodnutí informovaly dopisem Evropskou komisi. List určený komisařce pro vnitřní záležitosti Cecilii Malmströmové podepsali francouzský ministr vnitra Brice Hortefeux a jeho německý kolega Thomas de Maiziere. Oba soudí, že povolit vstup Bulharska a Rumunska do schengenského prostoru v březnu příštího roku by bylo předčasné. Na Balkán by se proto měla v lednu vypravit skupina odborníků, která by bezpečnostní rizika posoudila.

Francie a Německo napsaly, že „rozhodnutí (o vstupu) musí být přijato, až budou vyřešeny hlavní zdroje znepokojení, tedy až bude dosaženo nezvratitelného pokroku v boji proti korupci a proti organizovanému zločinu“. Výhrady dvou dominantních evropských států platí jak pro Bulharsko, tak pro Rumunsko.

Schengenský prostor:

Členy schengenského prostoru, pojmenovaného podle lucemburské obce, kde se o jeho vytvoření v roce 1985 rozhodlo, je většina států Evropské unie. Původně zahrnoval třináct členských států EU (Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Itálie, Lucembursko, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko a Švédsko) a dva nečlenské státy (Norsko a Island), v roce 2007 se rozšířil o dalších osm zemí včetně Česka (dále Estonsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Slovinsko a Slovensko).

Rumunský prezident Basescu řekl, že jde o diskriminaci a že Rumunsko žádnou diskriminaci, a to ani od nejmocnějších států, neakceptuje. Argumenty, které jsou v dopisu použity, nejsou podle jeho názoru předmětem schengenských dohod. Prezident chce záležitost co nejdříve vyjasnit jak na úrovni bilaterální, tak na úrovni EU.

Bulharsko mnohem mírnějším tónem uvedlo, že bude usilovat o rozptýlení pochybností. „Jsme si vědomi, že v některých členských zemích EU je složitá politická situace. Proto musíme vyvinout všechno možné úsilí, a to včetně v oblasti společenské a v soudním systému, abychom pochyby rozptýlili,“ řekla mluvčí bulharského ministerstva zahraničí. Zdůraznila, že Bulharsko bude v březnu ke vstupu do schengenského prostoru „technicky připraveno“.

Bulharsko a zvlášť Rumunsko se letos v létě dostaly do centra pozornosti jako domovské země Romů, které Francie začala s poukazem na bezpečnostní rizika ve zvýšené míře vyhošťovat.