Příští rok se Amstetten zbaví domu hrůzy

Vídeň – Dům Josefa Fritzla v severorakouském Amstettenu se příští rok zbourá. Příslušné úřady obdržely podle rakouských médií žádost o stržení objektu a nebudou jí bránit. Ve sklepě „domu hrůzy“ Fritzl 24 let věznil svou dceru, znásilňoval ji a měl s ní sedm dětí. Loni v březnu dostal doživotí, trest si odpykává v zařízení pro duševně narušené pachatele ve Steinu v Kremži. Jeho majetek skončil v konkurzu kvůli dluhům, vyrovnávat by je měly právě příjmy z nemovitostí.

Dvoupatrový objekt se zelenou fasádou a zadní betonovou přístavbou, v němž je důmyslné sklepní vězení, je opuštěný a chátrá. Správce konkurzní podstaty Walter Anzböck už dříve řekl, že nevidí příliš velké šance na to, že by se budova v Ybbsstrasse 40 dala prodat a něco vynesla. O stavbu totiž nikdo nestál. Anzböck proto podal žádost o povolení ke zbourání. Povolovací řízení by mohlo ale ještě nějakou dobu trvat. Musí se posoudit, zda při stržení domu nehrozí poškození okolních budov.

Sousedy a místní politiky těší, že dům z jejich města zmizí. Zatím není jasné, co by na pozemku mohlo vzniknout, navrhuje se tu například zbudování centra na ochranu před násilím.

Fritzlův dům by se měl srovnat se zemí za přísných bezpečnostních opatření. Ta by měla zabránit třeba tomu, aby se uvnitř budovy s ohledem na ochranu obětí daly pořizovat záběry.

Vydáno pod