Thaçi: Marty by si měl sehnat dobré právníky

Priština - Kosovský premiér Hashim Thaçi dnes vyzval k nezávislému prošetření obvinění, obsažených ve zprávě zvláštního zpravodaje Dicka Martyho pro Radu Evropy, z obchodování s lidskými orgány. V podobném duchu se Thaçi vyjádřil i v rozhovoru pro středeční vydání rakouského listu Die Presse, v němž rovněž všechna obvinění popřel. Martymu také doporučil, aby si našel „tým dobrých právníků“.

Thaçi prohlásil, že nemá co skrývat a že kosovské úřady budou při vyšetřování spolupracovat. Martyho zpráva tvrdí, že takzvaná Kosovská osvobozenecká armáda (UÇK) vedená nynějším premiérem internovala v 90. letech místní Srby a kosovské Albánce, kteří nesouhlasili s praktikami UÇK, a mučila je. Některým zajatcům byly prý odebírány orgány, aby se s nimi obchodovalo.

Hashim Thaçi:

„Je to politická zpráva, která se nezakládá na žádných faktech. Budu pracovat na tom, aby zpráva byla plně prošetřena a aby vše bylo vysvětleno.“

Bývalý švýcarský prokurátor Marty chce podle kosovského premiéra svými obviněními pošpinit dva nezávislé státy - Albánii a Kosovo. Rovněž prý zaútočil na USA, země Evropské unie a OSN za jejich roli během kosovského konfliktu. „Dick Marty byl vždy proti svobodě Kosova a proti leteckému úderu NATO na Srbsko v roce 1999. Vznesl tato obvinění, aby obraz Kosova a všech Albánců v regionu poškodil a znesnadnil proces mezinárodního uznávání Kosova,“ vysvětlil Thaçi. Za Martyho zprávou vidí „politické důvody“.