Ruská armáda si Auroru nakonec přece jen nechá

Petrohrad – Milovníci ruské a hlavně sovětské historie mohou jásat. Velení ruského vojenského námořnictva si vzalo k srdci jejich výhrady a odvolalo plány na demobilizaci slavného petrohradského křižníku Aurora a jeho předání do rukou ruské muzejní správy. Podle původních předpokladů měli vojáci Auroru po více než sto letech opustit a nahradit je měla civilní správa petrohradského muzea.

Aurora už byla k 1. prosinci ze stavu ruských bitevních lodí vyřazena, ale rozhodnutí vyvolalo kritiku ruské veřejnosti. Podle moskevského rozhlasu se lidé obávají, že loď bude bez armádních peněz chátrat. Důvěryhodnost civilní správě nepřidalo ani několik testovacích komerčních projektů, mezi nimiž nechyběly bujné privátní večírky a firemní oslavy. Na palubě se prý točil i pornofilm.

Velení vojenského námořnictva nakonec rozhodlo, že si Auroru ponechá. Vojáky sice nahradí civilní pracovníci ministerstva obrany, financování křižníku ale zůstane součástí armádního rozpočtu.

Aurora dala v roce 1917 svým výstřelem signál k útoku na sídlo tehdejší prozatímní vlády, petrohradský Zimní palác, a zahájila tak bolševickou Velkou říjnovou socialistickou revoluci. Slavný výstřel byl sice slepý, ještě za druhé světové války ale loď bojovala, když bránila přístupy k Leningradu obleženému nacisty. Křižník byl z činné služby vyřazen 17. listopadu 1948, v roce 1956 bylo v lodi otevřeno muzeum.

Aurora - loď čtyř válek

Aurora v roce 1903
Zdroj: ČT24/Wikipedia
Vydáno pod