Američanů přibývá, ale pomalu

Washington - Počet obyvatel Spojených států vzrostl na 308,7 milionu. Nejnovější sčítání ale také odhalilo, že přírůstek měřený od roku 2000 je nejmenší za 80 let - Spojeným státům za deset let přibylo 9,7 procenta obyvatel. Nejvíc obyvatel přibylo státům na jihu a západě Ameriky - o 14 a 13 procent. Rekordmanem je Nevada s 35procentním přírůstkem. Z výsledků bude vycházet přerozdělování mandátů, které na každý stát připadají ve Sněmovně reprezentantů.

Nejvíc obyvatel přibylo ve státech na jihu a jihovýchodě USA. Tento region byl přitom už v roce 2000 nejlidnatější ve srovnání se severovýchodem, se středozápadem a se západem. Na severovýchodě naopak přibylo proti roku 2000 nejméně lidí.

Z amerických států zůstává nejlidnatější Kalifornie, kde podle sčítání žilo k 1. dubnu 37,2 milionu obyvatel. Největší přírůstek obyvatel proti předchozímu sčítání vykázal Texas, kde přibylo 4,3 milionu lidí a nyní jich zde žije 25,1 milionu.

Výsledky sčítání rozhodnou o rozdělování federálních finančních prostředků. Poslouží také k úpravě politických okrsků pro volby do Sněmovny reprezentantů v příštích deseti letech, neboť poslanecké mandáty se mezi jednotlivé státy rozdělují podle počtu jejich obyvatel. Křesla tak získají například Texas, Arizona či Florida, naopak je ztratí například Illinois. Přesná demografická data poskytne statistický úřad jednotlivým státům v únoru a v březnu, aby mohly překreslit volební okrsky.

Vydáno pod