Soud vyřkl ortel nad argentinskými tyrany

Buenos Aires - Soud v Buenos Aires poslal na mnoho let do vězení skupinu sedmnácti důstojníků, kteří se provinili zločiny proti lidskosti v době argentinské diktatury. Jsou usvědčeni z únosů, mučení a vražd 180 lidí ve třech tajných káznicích. K doživotnímu vězení nastoupí hlavní představitel režimu - bývalý diktátor Jorge Videla, který je zodpovědný za smrt 31 politických věznů z roku 1976. Sám se k vině přiznal, opozornil však, že nynější proces je podle něho odplatou tehdejších politických odpůrců, kteří nyní působí ve vládě. Bojovníci za lidská práva a příbuzní obětí soudní verdikt přivítali s nadšením.

Soud v argentinské Córdobě začal Videlu soudit počátkem července spolu s dalšími 29 osobami v souvislosti s postřílením 31 levicových politických odpůrců v dubnu až listopadu 1976. Vojenská junta tvrdila, že byli zastřeleni při útěku.

Důstojníci vězeňské služby, vojenské rozvědky a vojenské policie mají od argentinské špinavé války z let 1976-1983 na rukou krev. Každý jejich pohyb sledovaly před budovou soudu na obří obrazovce stovky lidí - především příbuzní zmizelých politických vězňů, kteří byli uneseni, mučeni nebo vyhozeni z letadel do moře.

Podle oficiálních statistik zmařila diktatura život jedenácti tisíc obětí, podle obhájců lidských práv jich bylo spíš 30 tisíc. Tato skupina zničila ve třech koncentrácích 180 politických vězňů.

Kromě Videly dostalo doživotí dalších dvanáct ze sedmnácti obžalovaných (mimo jiné bývalý člen vojenské policie Julio Simón), čtyři po pětadvaceti letech vězení.

Taty Almeidová, ředitelka organizace Matky z Květnového náměstí (Las Madres de Plaza de Mayo):

„Byli vládci nad životem a smrtí, nikdy by je nenapadlo, že budou sedět na lavici obžalovaných. Je to den, na který se nezapomíná!“