Opilá veverka má donutit Rusy přestat pít

Moskva - Ruská vláda ve své nové kampani proti pití alkoholu vsadila na humor. V novém klipu varuje před nadměrnou konzumací lihovin opilá veverka. Ta má zarudlé oči a předvádí nekoordinované pohyby. Neví ani, co říká. A klip má na internetu úspěch. Na Youtube ho za necelý měsíc viděly téměř dva miliony lidí.

Zábavnou formou chce ruské ministerstvo zdravotnictví a sociálního rozvoje upozornit na nadměrnou konzumaci alkoholu. V Rusku umře ročně na otravu alkoholem tři tisíce lidí. Na onemocnění způsobené nadměrným pitím pak 75 tisíc. Jeden Rus ročně vypije v průměru 18 litrů alkoholu. 

Na to teď upozorňuje v klipu opilá veverka. Sophia Malyavinová z ruského ministerstva zdravotnictví a sociálního rozvoje říká: „V první řadě je to legrace. Celá kampaň je založená na humoru. Zastrašování v Rusku nefunguje. Lidé by televizi prostě vypnuli. Negativismu už mají dost.“ 

Opilá veverka varuje před alkoholem (zdroj: ČT24)

Ruská vláda bojuje s alkoholismem v zemi i změnou zákonů. Moskva například omezila dobu prodeje nápojů s množstvím alkoholu nad 15 procent. Obchody je mohou nabízet pouze od deseti do devíti večer. Zákon se ale nevztahuje na bary. V celém Rusku pak nově platí zákaz řízení aut pod vlivem alkoholu. Donedávna mohl mít řidič tři desetiny promile.