START v Senátu odsouhlasen

Washington – Americký prezident Barack Obama si dnes mohl oddechnout poté, co americký Senát schválil novou odzbrojovací dohodu START. Smlouvu v Senátu museli podpořit i někteří republikáni, protože demokraté mají 58 mandátů, ke schválení ale bylo potřeba 67 hlasů. Dohodu v dubnu v Praze podepsali americký prezident Barack Obama a ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Smlouva omezuje počet jaderných zbraní zhruba o třetinu. Dokument musí ještě schválit Rusko, Moskva naznačila, že by to mohla stihnout do konce roku.

Pro ratifikaci smlouvy dnes zvedlo ruku celkem 71 amerických senátorů. Dokument tak podpořilo i 13 republikánů. Teď zbývá jen formalita, ratifikaci musí ještě svým podpisem stvrdit prezident. Pro Baracka Obamu, který jaderné odzbrojení řadí mezi své priority, je to po volbách, kdy demokraté utrpěli porážku, velké vítězství.

„Touto smlouvou vysíláme vzkaz Íránu a Severní Koreji, že mezinárodní společenství je jednotné v úsilí udržet na uzdě jaderné snahy zemí, které fungují mimo zákon,“ prohlásil senátor John Kerry.

Senát schválil novou odzbrojovací dohodu START (zdroj: ČT24)

Podle Obamy je smlouva, která sbližuje Moskvu a Washington, důležitá pro národní bezpečnost. Někteří republikáni tvrdí opak, nelíbí se jim, že se dotýká jak útočných, tak obranných systémů. Obama nakonec dostal na svou stranu některé republikány příslibem, že USA investují v nadcházejících deseti letech 85 miliard dolarů (1,6 bilionu korun) do renovace zbývajících jaderných zbraní.

Ostře proti smlouvě dnes v Senátu vystoupil republikán Jeff Sessions, který vyzval k odmítnutí dokumentu. „Celý svět by vnímal zamítnutí smlouvy jako obnovení historické americké politiky zajišťování míru pomocí síly a jako odmítnutí levicových vizí světa bez jaderných zbraní,“ prohlásil. „Bílý dům nevyjednal dobrou smlouvu, přijde mi, že si řekli, že chtějí nějakou dohodu za každou cenu,“ okomentoval to také republikánský senátor John Kyl.

Obama a Medvěděv se na jaře v Praze zavázali, že Rusko a USA sníží počty svých strategických zbraní do sedmi let od data, kdy smlouva vstoupí v platnost. Počet jaderných hlavic klesne z 2  200 na 1 550. Počet rozmístěných nosičů, tedy ponorek, letadel a raket, klesne na 700. Země tak sníží svůj jaderný arzenál asi o třetinu.

Dmitrij Medvěděv, ruský prezident:

„Podpis smlouvy je významným krokem kupředu. Na její ratifikaci pracuje i ruská strana.“

Rusko dnes ratifikaci smlouvy americkým Senátem přivítalo ústy ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Ten řekl, že to odpovídá úsilí prezidentů obou zemí o rozvoj vztahů. Místopředseda zahraničního výboru ruské dumy Leonid Sluckij prohlásil, že Rusko by mohlo smlouvu ratifikovat ještě do konce roku. Státní duma by mohla zařadit bod o ratifikaci na program posledního řádného dne svého letošního jednání, tedy na pátek 24. prosince.

Smlouva START
Zdroj: ČT24
Vydáno pod